Prisluškivao ženine poslovne razgovore pa zaradio milion

GS
Foto: Ilustracija

Američka regulatorna agencija optužila Tejlora Laudona da je zaradio 1,8 miliona dolara trgujući povjerljivim informacijama koje je čuo tokom razgovora koje je radeći od kuće obavljala njegova supruga. Ovaj slučaj bi mogao da ojača argumente protiv rada od kuće.

Komisija za vrijednosne papire i berzu (Securities and Exchange Commission - SEC) navodi da je Tajlera Laudona optužila za trgovinu povlašćenim informacijama pošto je "zloupotrijebio uslove rada na daljinu“ i profitirao na privatnim informacijama u vezi s planovima naftne kompanije "Britiš petroleum“ da kupi transportni centar sa skladištem za kamione u Ohaju prošle godine.

SEC tvrdi da je Laudon, koji živi u Hjustonu u Teksasu, prisluškivao nekoliko sastanaka na daljinu koje je vodila njegova supruga radeći iz kancelarije od kuće, inače menadžerke za spajanje i akvizicije "Britiš petroleuma“.

Regulatorno tijelo u saopštenju navodi da je Laudon kada je čuo te infomacije krenuo da kupuje dionice transportnog centra "Travel center of Amerika“. Na kraju je bez znanja supruge kupio 46.000 dionica, nekoliko nedjelja prije nego što je objavajvljeno preuzimanje. Vrijednost dionica je poslije preuzimanja porasla za skoro 71 odsto. Laudon je tada prodao sve svoje dionice i zaradio 1,8 miliona dolara.

Laudon je na kraju sve priznao svojoj supruzi tvrdeći da je kupio dionice zato što je želio da zaradi dovoljno novca da ona više ne mora tako mnogo da radi.

Žena je prijavila njegov potez svojim šefovima u "Britiš petroleumu“ koji su joj kasnije dali otkaz i pored toga što nisu imali dokaze da je svjesno odavala povjerljive informacije svom mužu. Na kraju se iselila iz zajedničke kuće i podnijela zahtjev za razvod.

"Tvrdimo da je gospodin Laudon iskoristio uslove rada na daljinu i povjerenje svoje supruge da bi profitirao od informacija za koje je znao da su povjerljive. SEC ostaje dosljedan u krivičnom gonjenju takvih malverzacija”, naveo je Erik Verner, regionalni direktor kancelarije SEC-a u Fort Vortu u Teksasu.

Bezbjednost i rad od kuće

Očekuje se da će ovaj slučaj podstaći argumente - posebno u američkim kompanijama - da se radnici vrate u kancelariju, čime će se preokrenuti bum rada kod kuće izazvan pandemijom. Banke kao što je "Goldman Saks“ zahtijevaju od određenih zaposlenih da dolaze pet dana nedjeljno, dok druge, kao što je "Gugl“, uračunavaju broj dolazaka u kancelariju prilikom vrednovanja rada zaposlenih.

Zabrinutost oko bezbjednosti i povjerljivih informacija mogla bi da nadvlada rezultate brojnih studija koje pokazuju da rad od kuće može donijeti velike zdravstvene koristi, jer omogućava zaposlenima da se zdravije hrane, da budu pod manjim stresom i da imaju niži krvni pritisak.

Laudon nije negirao navode iznesene u tužbi SEC-a, koja je podneta američkom okružnom sudu za južni Teksas, i umjesto toga pristao je na sudsku nagodbu i djelimičnu presudu koja podrazumijeva da će mu biti zabranjeno preuzimanje rukovodećih uloga u kompaniji, moraće da vrati novac koji je zaradio od trgovine – i to sa kamatom – uz dodatnu kaznu koju će odrediti sud.

U dokumentaciji SEC-a se navodi da je Laudon, koji je u ranim četrdesetim, zaposlen u neimenovanoj javnoj kompaniji, ali nije u sektoru koji je pod nadzorom SEC-a, prenosi RTS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana