Препоруке Бењамина Мркоњића: Водич за његу коже лица током хладнијих дана

ГС
Foto: Илустрација

Доласком јесени температуре постају све ниже, а таква промјена утиче и на нашу кожу те је потребно мијењати рутину његе.

С Бењамином Мркоњићем, који стоји иза Инстаграм профила "Њега и ти", смо разговарали о томе на шта треба обратити пажњу током хладнијих дана.

Бењамин Мркоњић је почетком ове године покренуо Инстаграм профил под корисничким именом "Њега и ти", а на којем редовно дијели савјете и препоруке везане за његу коже.

Мркоњић је дипломирани инжињер прехрамбених технологија, а иако на прву не звуче повезано, он истиче да му је управо студиј донио знања о различитим врстама хемије, а козметика је управо то - хемија.

"Разлог због којег сам покренуо профил јесте да људима који свакодневно лутају у избору дерматокозметике, бацају огромне паре на погрешне производе и не виде рјешење у свом проблему на кожи лица истински помогнем", казао је Бењамин.

Иако је профил основао недавно, каже да је у свијету козметике још од своје 16. године, радећи за наше најпознатије дрогеријске маркете те у једној од локаних апотека у Тузли, гдје се "свакодневно сусретао с проблемима и искуствима других везано за његу коже".

Како треба изгледати свакодневна рутина његе коже

Према Мркоњићевом мишљењу, свака рутина и кожа захтијева сљедеће:

Адекватно чишћење лица ујутро и навечер, тонике који су мултифункционални и дјелују: астригентно, антибактеријски, антиупално, обнављајуће, релипидирајуће, пружају хидратацију и слично.

Након тоника препорука је да се увијек користе серуми за његу лица у комбинацији с кремом. Избор је данас јако велики, гдје производи садрже неке основне и кључне ''играче'' здраве коже: хијалурон, колаген, витамин Б3, витамин Б5, витамин Б7, витамин Ц, односно хидросолубилне витамине и ипосолубилне, као што су витамин А те његови прекурсори, Д и Е у кремама и серумима и слично.

Обавезна препорука је редовно кориштење СПФ+ фактор крема, о чијој важности се свијест људи највише пробудила ове године.

"Битно је нагласити да свака кожа заслужује да се одради пилинг једном или два пута седмично, а неизоставна је и употреба корејске схеет маске, која нашим лицима стиже као 'СОС помоћ' за било коју потребу или проблем", препоручује Мркоњић.

Такођер, истакао је да би било добро посјећивати кожметичке салоне једом мјесечно и радити третман лица по потреби.

Како рутину прилагодити хладнијим јесењим данима

"Промјена времена, односно годишњих доба за кожу представља велики стрес и промјену, нарочито за кожу која је осјетљива и склона црвенилу и иритацијама", истиче Бењамин.

У пријелазном временском периоду као што је ово особе склоне розацеи (израженом црвенилу лица) требале би повести рачуна о доброј хидратацији како изнутра тако и извана.

Мркоњић препоручује кориштење производа који смањују проширење капилара и стварање црвенила које настаје као узрок вањских утјецаја: струјања вјетра, хладноће и слично. То су производи који су за почетак на бази витамина Е, бисаболола, екстракта камилице, производи богати ектоином, без алкохола, парфема.

За овај тип коже обавезна је свакодневна употреба термалне воде, а ово је и најбољи период за употребу азелаичне киселине у вечерњој рутини, која је благослов за смиривање и борбу против црвенила на лицу.

Особе које имају суху кожу требале би обратити пажњу на довољан унос текућине, а сухој кожи и њеном епидермису и дермису (прва два слоја коже) су увијек потребни липиди, односно хидратација, а највише у јесењем и зимском периоду.

Препоручују се креме богате липидима, витаминима Е, омега масним киселинама, разним органским биљним уљима као што су: уље нара, макадамије, папаје, плода дивље руже, авокада те уље дивље мркве.

Највећи број проблема с којима се људи сусрећу када се ради о кожи - јесу заправо разни облици акни. За овај проблем Мркоњић у хладнијем периоду савјетује интензивнију хидратацију помоћу ''оил фрее'' крема, користити умирујуће термалне воде богате минералима као што је селен и бикарбонатима, ''схеет маске'' богате ниацинамидом, витамином Ц и ''Центелла Асиатицом'' или ''готу кола'' екстрактом, који ће дјеловати умирујуће и против неправилности.

Затим потребно је смањити употребу матирајућих крема на минимум, јер оне у овом периоду могу довести до исушивања лица.

У рутину уводити АХА/БХА/ПХА третмане уз консултације са стручном особом, јер јесен представља одличан период за наведене третмане и регенерацију коже и епитела. Бирати чистаче за лице који су блажи, јер зими наша кожа лучи мање себума него у љетном периоду.

За све типове коже препоручује обавезну употребу крема за подручје око очију, ујутро и навечер, а највише људима који користе наочале, јер код таквих особа је подручје око очију највише сухо.

Редовно користити СПФ+ заштиту, али с нижим фактором и водити рачуна о прехрани и додацима прехрани у складу с потребама вашег организма.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана