Преко 80 одсто људи са короном није имало кључне симптоме

Срна
Преко 80 одсто људи са короном није имало кључне симптоме

ЛОНДОН - Такозвани људи који спадају у тихе преносиоце корона вируса могли би бити чешћи него што се раније мислило, а студија у Великој Британији открила је да су више од две трећине људи који су имали позитивне тестове на вирус били асимптоматски на дан када су радили тест.

Истраживачи Универзитетског колеџа у Лондону проучавали су податке прикупљене од британског Завода за националну статистику, који је током пандемије редовно прикупљао податке о тестирању на корона вирус на хиљаде британских домаћинстава у оквиру свог истраживања о инфекцијама, пренео је ЦНБЦ.

Истраживали су домаћинства без обзира да ли имају симптоме или не.

У студији је учествовала 36.061 особа које су тестиране на вирус корона у оквиру анкете о инфекцијама између 26. априла и 27. јуна 2020. године.

Студија је открила да 86,1 одсто оних који су били позитивни на корона вирус нису пријавили основне симптоме повезане са вирусом - кашаљ, грозницу или губитак укуса и мириса, на дан када су урадили тест.

Од 115 људи који су добили позитиван резултат на вирус корона, само 16 је пријавило главне симптоме које повезујемо са вирусом.

Резултати студије показали су да је неопходно спровести обимнији програм испитивања да би се дошло до “тихог” преноса и потенцијално спречило и смањило избијање жаришта.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана