Прање суђа покреће мозак и помаже да се фокусирате

ГС
Foto: Илустрација

Прање суђа позитивно дјелује на мозак и когнитивне функције, резултат је недавно спроведеног истраживања у САД-у. Исти је учинак као када рјешавате крижаљку.

Деан и Аyесха Схерзаи, неуролози из САД-а недавно су открили да прање суђа позитивно дјелује на мозак и когнитивне функције, попут рјешавања крижаљке и мозгалице.

Како преноси МБГ, рекли су да је развијање пажње нужно за одржавање здравља мозга, а прање суђа помаже управо у томе да се потпуно фокусирамо.

“Ако је пажња нарушена, нарушено је пуно других ствари попут памћења и извршавања одређених задатака. Важно ју је јачати колико год можете док сте млади, а мозгалице, крижаљке и загонетке нису једине методе. Помажу и неки свакодневни задаци које радите, попут прања посуђа”, рекао је Схерзаи.

Док стојите у кухињи и перете прљаве тањире, виљушке и ножеве, потпуно сте фокусирани на то. Одржавате оштрину пажње, а то је кључно за функционирање мозга како старите. Старењем ваш фокус постаје све више и више погођен, а мултитаскинг само отежава задржавање оштрине, открили су доктори, преноси Љепота и здравље.

Наравно, није толико ријеч о начину на који перете суђе и о самом чину прања већ о фокусираности на задатак, а многи људи рећи ће да их прање суђа такођер опушта и да не размишљају ни о чему другом у том тренутку.

“Слично је и с кухањем, пазите на сваки корак и само сте концентрирани на то.Ове активности су попут медитације, не мислите ни на шта друго. То је сјајан примјер одржавања фокуса и праћења једне ствари”, рекла је Аyесха.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана