Постоји вијековима, а многи га се гаде: Ово је најраспострањенији фетиш на свијету

ГС
Постоји вијековима, а многи га се гаде: Ово је најраспострањенији фетиш на свијету

Сексуални фетиши нису ништа ново, али посљедњих година стигма око њих се донекле смањила. Људи су отворенији за разговор о томе шта им прија, при чему се заједнице формирају и ван друштвених мрежа како би сродне душе могле да подијеле свој ставове и жеље. Научна истраживања око овог фетиша су у озбиљном недостатку, јер и она које постоје повезана су са јединственим случајевима, за разлику од студија са више учесника, која дају шири преглед на фетише.

 

Али постоји неки увид. Једна студија из 2007. године, која је проучавала учесталост фетиша и укључивала је 5000 учесника, показала је да су "стопала и предмети повезани са стопалима најчешћа мета склоности" учениска истраживања.

Као и код веćине сексуалних апетита, не постоји ниједан стандард - неки воле мирис стопала, а други да виде прелепи пар стопала у високим потпетицама. Ако сте један од људи који уживају у стопалима, нисте једини, напротив. Фетиш стопала не мора нужно да посматра тај дио тијела по себи, већ оно што представља - његов положај, односно, "дно" тијела неке особе. Стопала се користе у игри доминације, а у овом сценарију сексуално узбуђење може бити резултат понижења или покорности.

Глобално истраживање које је спровела једна компанија за секс играчке додатно је потврдило да су стопала важна у секси играма.

"Колико знамо, то је увек било уобичајено, а реферише се на овај фетиш се појављују у раној литератури и уметности широм свијета", каже Стуарт Нагент, стручњак за овај секс бренд за британски "Мирор".

Чак је и Филострат, софиста из треćег века у љубавном писму написао: "Ох, стопала необуздана! Ох, неспутане лепотице! Трипут ћете ме обрадовати и благословити, ако по мени кренете!"

Разлог зашто је фетишизам стопала толико популаран предмет је расправе великог броја стручњака из свих клиничких позадина. Према Стуу, постоје три уобичајене теорије које објашњавају нашу опсесију стопалима: психолошка, неуролошка и биолошка. Он објашњава како психолошка школа мишљења предлаже да су стопала фетишизирана због кондиционирања у раном дјетињству, где су сексуални одговори упарени са нессексуалним објектима, попут стопала, врло рано у психосексуалном развоју човека.

Неуролошка теорија сугерише да се подофилија може развити зато што стопала и гениталије заузимају подручја у соматосензорном кортексу мозга, а можда постоји нека врста неуролошких жица које се укрштају.

"Постоји чак и биолошка теорија да карактеристични мирис стопала код неких људи може изазвати хормонску реакцију. Истина је да ćе узрок фетишизма стопала вероватно бити много различитих елемената. Без обзира на узрок, изгледа да постоји један разлог који они који уживају у стопалима сматрају посебно атрактивним: осеćај доминације и покорности који стопала представљају", наводи Сту.

Камила Констанц, експерткиња за секс и интимност, каже да је западњачко становиште да је подофилија уобичајена међу мушкарцима.

"Из тантричке перспективе, стопала су невероватно ерогена зона у телу која је способна да сама по себи допринесу вишеструким оргазмима", каже она.

Додаје да се само у уском, западњачком моделу сексуалности обожавање стопала види као нешто чудно или настрано.

"Оно што је потпуно леп и частан чин постаје у нашем сексуално збуњеном друштву фетиш који се крије. Друштво сматра да стопала нису 'нормални' сексуални органи", навела је, додајући да не постоје подручја нашег тела која нису еротска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана