Послије 27 година објављен досије о смрти Курта Кобејна

ГС
Послије 27 година објављен досије о смрти Курта Кобејна

Прошлог мјесеца је била 27. годишњица смрти музичара Курта Кобејна, а ФБИ је баш тада одлучио да објави досије о истрази његовог случаја.

Курт Кобејн је преминуо 5. априла 1994, а о његовој смрти, која никада до краја није разјашњена, постоје бројне теорије. ФБИ је недавно, 27 година касније, како извјештавају амерички медији, први пут пустио у јавност досије о смрти фронтмена Нирване.

Документ од 10 страница који је објављен на интернету углавном се састоји од писама у којима се преиспитује природа Куртовог самоубиства. Наиме, истражитељи су тада донијели закључак да је Кобејн пресудио себи ватреним оружјем након што је узео велике количине хероина.

Иако је прошло много година од његове смрти, никада нису престала нагађања шта се заправо догодило. Многи су уверени да је Курт убијен и да је ФБИ требало да тражи кривца, умјесто што су сада покушали неприметно да објаве извештај.

“Мислим да је велика неправда направљена у случају Курта Кобејна. Пишем вам у нади да ћете успјети да извршите притисак да се поновно истражи његова смрт. Милиони обожавалаца широм свијета хтели би да се једно заувек разјасне нелогичности око његове смрти. Тужно је помислити да је оваква неправда дозвољена у Америци”, пише у једном писму из септембра 2003. у ФБИ-евом досијеу.

“Цијенимо Вашу забринутост да је господин Кобејн жртва убиства. Већина таквих истрага већином спада у надлежност државних или локалних власти. Како би ФБИ покренуо истрагу било какве притужбе коју смо примили, морају бити представљене специфичне чињенице које показују било какво кршење савезног закона унутар наше надлежности. На основу ограничених информација које сте нам пружили, нисмо у могућности да пронађемо било какво кршење савезног закона. Због тога не можемо да предузмемо никакве радње у овом случају”, одговорио је агент на писмо.

Иначе, тијело музичара пронашао је електричар Гери Смит 8. априла 1994., који је у кућу чувеног музичара дошао како би инсталирао сигурносни систем.

Љекари су затим потврдили да је Курт преминуо три дана раније. Иза себе је оставио писмо у којем је писао имагинарном пријатељу, а у крви су му пронашли велику количину хероина. Смит је рекао полицији како је приметио да Курту из уха цури крв, а љекари нису пронашли никакве знакове насиља након обдукције.

У опроштајном писму Кобејн је, између осталог, поручио својој супрузи Кортни Лав да настави даље са животом и да се брине о њиховој ћерки Френсис.

“Волим те, волим те”, речи су којим је завршио писмо, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана