Петар Божовић о породичној несрећи: "Имам обичај да кажем да сам од тада луд"

ГС
Foto: Википедија

Бард српског глумишта каже да му је жеља да одигра један, како каже, нормалан филм, у којем би само реаговао погледима и ономатопејом.

"Као што животиње реагују. Човек је у суштини животиња. Дао му Бог мало мозга, па он не зна шта ће с њим. Како би му лакше било да тога нема, сви би лепо живели. Овако, је*е нам мајку размишљање и генијалци. А стално се трудиш да више сазнаш и просто, бре, не знаш чему то годи. Хајде да сазнамо нешто о себи, да сазнамо има ли још неко. Нисмо ваљда једини. Али ако јесмо једини, чувајмо се. Али не, него баш се истребимо", рекао је Божовић за Мондо.

Објаснио је како се разликује борба за потомство у животињском свету, од оне коју воде људи.

"Све животиње се боре за своје станиште. Гину, бре. Пред ватром су сви заједно, нико никог не дира. А људи не. Ми смо пред атомском бомбом неравноправни, као да ће она заштитити онога ко је употреби. Даће Господ да му се рука осуши пре него што повуче тај ј**ени тригер", каже глумац.

Божовић је испричао како је доста тога сазнао играјући Теслу, а за улогу у филму "Лепа села лепо горе" рекао је да је не би опет поновио.

"Такве улоге може човек повремено да одигра. Али кад таквим улогама дајете срце и душу, онда у себи самима откривате да и у вама има нешто што није у реду. Нисам много бежао од тога, али што бих се излагао томе? Гледам ове америчке велике глумце, који играју стално те лоше типове, зликовце. Не можеш ти после тих улога које провучеш кроз себе да останеш здрав. Може да кошта колико кошта али што бих се ја потурао. Има ко хоће. За свакога има места под овом капом небеском. Видиш сваки овај отисак прста је различит, то је Бог одредио да и за тебе има места под сунцем", каже Божовић за Мондо.

Петар Божовић је рођен у Земуну 1946. године, а његова сигурна лука током одрастања је била његова тетка Вида.

"У младости сам деловао доста старије, ваљда због моје биографије, хтео - не хтео. Ја сам растао као сироче, нисам знао ни за оца ни за мајку а живео сам у историјском окружењу. Наша соба је била музеј. Све од Балканских ратова, до мог ујака који је са 17. погинуо на Сремском фронту. Причала ми много година касније моја тетка како су ишли да траже тог мог ујака. Земља била смрзнута.

"Нађемо га а он целокуп", присетио се теткиних речи.

"Копају раку а моја мајка стоји трудна, а у трбуху ја. Мајка се онесвести кад виде свога брата и упаде у тај гроб. И имам обичај да кажем да сам од тада луд. Јер шта даље причати…", каже Божовић.

А тетка Види најдраже је било када јој је њен Пера јавио телеграмом из Београда да је "положио са одликом". Била је поносна јер су јој, откриће то она Петру много касније, причали поједини како ће он "пропасти у Београду".

Што се тиче његовог првог брака, Божовић је прокоментарисао: "Развео сам се, јер нисам могао да поднесем побачаје. Ја сам хтео породицу и децу".

Што се тиче његовог првог брака, кратко је прокоментарисао:

"Развео сам се, јер нисам могао да поднесем побачаје. Ја сам хтео породицу и децу."

А на питање да ли у животу постоји нешто чега се сећа и што никад неће заборавити, глумац је одговорио:

"Сећам се нечега што ми је најтеже пало и чега не желим да се сећам. И зато вам нећу рећи шта је то".

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана