Пет традиционалних српских имена за дјевојчице са предивним значењем

ГС
Foto: Илустрација

Многи родитељи настоје својој беби дати што занимљивије и више необичније име, а при том забораве на лијепа српска имена која су давана дјеци у прошлости.

Овдје се не мисли на уобичајена и доста присутна имена, као што је Марија, Милица, Маја, Јелена, већ на имена која су некада носиле наше маме или баке.

Ово су пет традиционалних женских имена која су се некада давали женској дјеци.

Спасенија

Ово име води поријекло од ријечи "спас" и означава неког ко може да нас спаси, да нам помогне.

Анђелија

Ово име води поријекло од грчке ријечи "ангелус" што значи "анђео, посланик, божји гласник", а у Србији је популарно од давнина. Нешто модернија и популарније варијанта овог имена је Анђела, а познато је и Анђелка, те Анђелика.

Бисера

Ово име долази нам од арапске ријечи "бисер", али се та ријеч употребљава и у Србији у истом контексту. Означава свјетлуцаво камење које се крије у шкољки. Варијанте овог имена су и Бисерка, Бисенија, Биса, пише Жена Блиц.

Лепа

Име српског поријекла чије је значење прилично јасно. Ријеч је о придјеву "лијепа" који је узет за лично име, а односи се на неког ко је допадљив, добро изгледа... Варијанте овог имена су Лепава и Лепосава.

Драгиња

Ово је старо славенско име које потиче од ријечи "драга", а означава управо то – неког ко је свима мио и драг. Варијанте овог имена су и Драга, Драгица, Драгана…

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана