Pet tradicionalnih srpskih imena za djevojčice sa predivnim značenjem

GS
Foto: Ilustracija

Mnogi roditelji nastoje svojoj bebi dati što zanimljivije i više neobičnije ime, a pri tom zaborave na lijepa srpska imena koja su davana djeci u prošlosti.

Ovdje se ne misli na uobičajena i dosta prisutna imena, kao što je Marija, Milica, Maja, Jelena, već na imena koja su nekada nosile naše mame ili bake.

Ovo su pet tradicionalnih ženskih imena koja su se nekada davali ženskoj djeci.

Spasenija

Ovo ime vodi porijeklo od riječi "spas" i označava nekog ko može da nas spasi, da nam pomogne.

Anđelija

Ovo ime vodi porijeklo od grčke riječi "angelus" što znači "anđeo, poslanik, božji glasnik", a u Srbiji je popularno od davnina. Nešto modernija i popularnije varijanta ovog imena je Anđela, a poznato je i Anđelka, te Anđelika.

Bisera

Ovo ime dolazi nam od arapske riječi "biser", ali se ta riječ upotrebljava i u Srbiji u istom kontekstu. Označava svjetlucavo kamenje koje se krije u školjki. Varijante ovog imena su i Biserka, Bisenija, Bisa, piše Žena Blic.

Lepa

Ime srpskog porijekla čije je značenje prilično jasno. Riječ je o pridjevu "lijepa" koji je uzet za lično ime, a odnosi se na nekog ko je dopadljiv, dobro izgleda... Varijante ovog imena su Lepava i Leposava.

Draginja

Ovo je staro slavensko ime koje potiče od riječi "draga", a označava upravo to – nekog ko je svima mio i drag. Varijante ovog imena su i Draga, Dragica, Dragana…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana