Пет ствари које мачке највише воле

ГС
Foto: Илустрација

Иако је свака мачка специфична на свој начин, ствари које слиједе су на листи фаворита већине њих.

Мачке обожавају дремке

Није тајна да мачке воле да спавају. У просјеку мачка проведе од 12-16 сати дневно спавајући. Будући да су мачке ноћна створења, оне већи дио дана користе за своје дремке. А и ко може да их криви кад је тако примамљиво заспати у неком удобном кутку и устајати само због хране? Такође, важно је истаћи да мачићи и старије мачке, много више дремају него одрасле мачке у пуној снази.

Воле да његују крзно

Мачке су врло темељне у погледу његе свог крзна. Оне то раде прије свега да би уклониле прљавштину са њега, али и спријечиле предаторе или плен да открију њихов траг. Лизање крзна уклања са њега све мирисе. Такође, редовна њега крзна чини како длаку тако и кожу мачке здравом и сјајном, а лијеп и његован изглед доводи до тога да се мачка осјећа задовољно. Када је под стресом мачка може интензивније да његује своје крзно како би се смирила.

Воле свјеже хранљиве намирнице

Ако пођете од себе, да ли вам привлачније изгледа вечера од јуче или јело које је управо припремљено? Претпоставићемо ово друго. Иста је прича и са мачкама. Оне заиста не воле храну која им је сервирана хладна или још горе ако је устајала и као таква има лош укус. Осим тога оваква храна је савршено тло за развој буђи и бактерија попут салмонеле. Из овог је разлога важно да водите рачуна да својој мачки дајете свјежу храну.

Воле да се играју

Вријеме за игру мачке схватају врло озбиљно и посвећене су му од свог најранијег узраста, па све до дубоке старости. Није потребно много да би се мачка забавила, јер је она у стању да се игра са било чим. Међутим, играчке не служе мачкама само за забаву већ и за развој њиховог менталног и физичког здравља. У дивљини оне би већи дио свог дана провеле ловећи и вјежбајући технике лова, што би им омогућило да остану виталне и здраве. Будући да у дому немају прилику да лове, игра им то надокнађује.

Мачке воле своје власнике

Иако се за мачке често каже да су усамљени ловци који највише од свега цијене своју самоћу, ове животиње заиста могу да развију снажне везе са својим власницима. Њима су потребни љубав и пажња, а кад им власници то пруже спремне су да узврате истом мјером. Начини на које ће вам мачке рећи да заиста воле ваше друштво, укључују мажење са вама, предење на крилу, лизање вашег лица и дланова, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана