Пет савјета психолога: Како се изборити са свакодневним стресом

ГС
Пет савјета психолога: Како се изборити са свакодневним стресом

Психолози откривају најбоље начине да се најлакше ослободите свакодневног стреса.

Како се изборити са стресом

Брз начин живота, тежак и напоран посао, као и изненадне животне ситауције довели су до појачаног стреса, који је постао наш саставни дио. Не би то било ништа чудно, да се нервирање не прелива и одражава на наш организам.

Симптоми који се јављају су различити, од краткотрајног нерасположења до напада панике, проблема са спавањем, умора, болова у мишићима, главобоље, као и настајања дијабетеса. Такође, стрес је најчешћи узрок менталних поремећаја, попут анксиозности и депресије.

Листа је подугачка. Многи научници и стручњаци проучавају настанак многих болести, а највише њих узрок проналазе у стресу. Најновије истраживање на Тринити Универзитету у Даблину, открило је да је повећан ниво хормона стреса - кортизола повезан са настанком депресије.

Како онда да спречимо да дође до свега тога и изборимо се са свакодневним стресом?

Клинички психолог, докторка Сема Акбар, октрила је тајну како да побиједите стрес.

Кључ се налази у томе да прихватите сваку мисао, чак и када је она лоша. А ево и како.

''Постати отпоран на стрес не представља избјегавање емоционалног бола, већ напротив, стварање простора за сваку емоцију и њено прихватање'', објаснила је она.

Поента је да прихватите сваку емоцију, и добру и лошу. Докторка Акбар је открила како да заштите своје размишљање од стреса и понудила је рјешење ослањајући се на четири кључне ствари које је потребно урадити.

Промијенити.

Избјегавати.

Ослободити се.

Уклонити.

Потребно је да промијените, избјегнете, ослободите и уклонити све негативне мисли које стварају и ''хране'' стрес.

Што више потискујемо нежељене мисли које нам изазивају стрес, попут мисли као што су: ''ја сам губитник", ''ружан сам'', ''дебео сам", ''ништа не вриједим'', ''ја сам неуспјешан'', оне се све више враћају и додатно вас узнемирују.

Ево пет начина како да изађете на крај са стресом:

1. Контролишите стрес

Немојте да слушате и упијате све што вам ум говори. Научите да боље управљате својим мислима. Ако на почетку заузмете став да је природно да свако од нас има негативне мисли, али да не мора да верује у њих, биће вам лакше.

2. Раздвојите мисли

На први поглед ово ће изгледати попут метафизике, међутим уз мало вежбе помоћи ће вам да се ослободите стреса. Први корак јесте да у глави разграничите мислиоца (себе) од ваших негативних мисли. Ви треба да будете главни и да их контролишете, а не оне вас.

3. Прихватите све емоције

Чак и емоције могу да изазову стрес. Прихватите осећања која вас обузимају. На тај начин ћете направити довољно простора за њих. То пре свега представља спремност да желите да осетите своје емоције, да будете отворени према њима и да их разумијете. Сваки човјек се састоји од позитивиних и негативних осјећања и то је сасвим у реду. Погрешно је да константно мислите позитивно како бисте прикрили како се заиста осјећате. Важно је да освијестимо емоције и прихватимо их онакве какве јесу.

4. Учите из осјећања

Немојте да гледате на емоције као на нешто што је потребно контролисати, већ напротив, научите из њих. Оне ће вам ''објаснити'' због чега се тако осјећате и до чега вам је стало. Тако ћете знати на шта да обратите пажњу и не понављате грешке из прошлости.

5. Дајте простора себи

Потпуно је у реду да се сусретнете са одређеном негативном емоцијом. Очигледно је нешто проузроковало да дође до тога. Имајте у виду да ниједна емоција није претјерана и да организам покушава тиме нешто да вам каже. Послушајте га. Дајте себи простора и времена, преноси Mondo.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана