Пет потпуно бескорисних бјути трикова

ГС
Foto: Илустрација

Увијек су постојали митови о љепоти који су се преносили са генерације на генерацију и који су мало реални.

Урбане легенде попут "ако ошишате косу, она брже расте" или "паста за зубе одлично отклања акне".

Постоји безброј савјета за љепоту који су постали модерни, али нису дјелотворни. Паула Бегоун, позната као "козметички полицајац" тврди да нпр. масирање не помаже састојцима да се боље апсорбују:

"Ако се стално истеже кожу лица, еластична и колагена влакна се растежу и ломе. Нису сви производи намијењени да се апсорбују, неки морају да остану на површини да би заштитили кожу", каже.

У наставку прочитајте који то још митови једноставно не дјелују и и немају повољан учинак

Крема за бебе као производ за његу

Многе припаднице љепшег пола користе дечју крему као третман за лице. Неко је сигуран да је дјечја козметика пуно боља од оне која се нуди одраслима. Неко се једноставно не труди, вјерујући да разлика у средствима није ништа друго него маркетиншки трик.

Дјечја крема, наравно, има вриједне квалитете: умирује кожу, има хипоалергена својства. Међутим, не може ријешити проблеме „одрасле” коже, поготово ако је ријеч о промјенама везаним за доб. Осим тога, дјечје креме стварају карактеристичан филм, а то заузврат може изазвати појаву веће упале.

Талог од кафе као пилинг за лице

Готово сви знају о предностима пилинга коже. Често се у ту сврху користе производи које имамо у кући, попут кафе. Но, коришћење талога као пилинга за лице није најбоља идеја јер су њене честице прегрубе и велике па могу повриједити горњи слој епидерма, што ће неминовно довести до дехидрације коже, али и повећане раздражљивости и осетљивости.

Истовремено, талог од кафе користити се и као пилинг за тијело. Генерално, с механичким пилингом коже лица морате бити изузетно опрезни. Не заборавите на чишћење маскама и пилизима на бази киселина.

Паста за зубе као лијек за акне

Често се као лијек за упале на лицу препоручује обична паста за зубе, која се мора нанијети на место бубуљице. Проблем је што паста за зубе неће отклонити упале и може изазвати иритацију на овом мјесту. С акнама је боље не експериментисати – немојте их истискивати, већ се обратите дерматологу.

Коришћење чистих етеричних уља с љековитим учинком

Данас многе дјевојке користе разна етерична уља у личној хигијени и њези због својих љековитих својстава, али како не би добиле опекотине и проблеме с кожом, морате знати да се ти производи никада не користе у чистом облику. Морају се додати базним уљима – од коштица грожђа, уљу коштица кајсије, маслиновом, кокосовом итд. Тако ћете имати користи, а не штете.

Тоници на бази алкохола за масну кожу

Љубав према тоницима на бази алкохола често се јавља код младих дјевојака чија је кожа склона осипу и ослобађању веће количине себума. Чини им се да, користећи алкохолни тоник, једним ударцем убијају две муве: исушују кожу и уклањају узрок акни. Као резултат тога, након коришћења таквих тоника већ у одраслој доби, суочене су с чињеницом да њихова кожа постаје не само масна, већ и дехидрирана, осјетљива и склона иритацијама.

Таквој кожи није лако угодити, као ни одабрати одговарајућу његу за њу. Запамтите: алкохолни тоници могу се примјењивати само локално и само ако их препише дерматолог. У осталим случајевима боље је користити козметичке производе с киселинама (креме, серуми, тоници) – то је салицилна киселина која помаже у борби против осипа те АХА и БХА киселине које регулишу себум, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана