Пет намирница које можете јести заједно с вашим псом

Agencije
Пет намирница које можете јести заједно с вашим псом

Ваш пас се може осјећати као члан ваше породице, али то не значи да може јести исту храну коју једу људи.

Због другачијег метаболизма одређену храну не могу пробавити, али постоји и она која је и за њих једнако корисна и храњива.

Прије него одлучите у псећу прехрану уврстити другачије намирнице требате се савјетовати с ветеринаром о свим ризицима и посљедицама које произилазе из тога. Дакле, битно је уклонити сумњу је ли ваш пас склон оболијевању од дијабетеса или дебљању.

Постоје одређене расе паса који су посебно осјетљиве на промјене у прехрани и намирнице тако да је то нешто што би вам требала бити водиља ако одлучите да га понекад почастите одређеним намирницама.

Намирнице које су здраве за људе с друге стране могу бити штетне за псе и требали би их избјегавати прије свега због тога што могу знатно оштетити псећу јетру и бубреге. 

Осим наведених, постоји и низ других здравствених проблема које никако не смијете занемарити ако се одлучите на увођење одређених новости у прехрани вашег пса.

У наставку вам доносимо списак намирница које конзумирају људи, а нису штетне за псе.

Јабуке

Јабуке имају пуно важних витамина који су добри за псе, укључујући витамине А и Ц. Јабуке су такође добар извор влакана који помажу у регулирању псеће пробаве. Ипак, требате обратити пажњу на то да не дајете свом љубимцу труле јабуке јер може доћи до тровања алкохолом.

Бијела рижа

Једноставно скухана бијела рижа може бити добра опција за вашег пса ако има проблем с "узнемиреним стомаком". Она ће му помоћи у регулацији пробаве и столице.

Бијела рижа може изазвати повишен шећер у крви тако да пси с дијабетесом ову намирницу смију конзумирати само у малим количинама.

Млијечни производи

Млијечни производи попут млијека, сира и јогурта су сигурни за псе, али у малим количинама јер прекомјерно конзумирање ових намирница може изазвати пробавне проблеме.

Разлог је у томе што пси имају низак ниво толеранције на лактозу. Ипак, пси код којих је успостављена дијагноза интолеранције на лактозу не би никако требали јести млијечне производе. Симптоми на основу којих можете препознати интолеранцију на лактозу су дијареја или повраћање.

Риба

Лосос, козице и туњевина су рибе које пси са сигурношћу могу конзумирати јер су добар извор протеина. Лосос и туњевина су такође богати Омега 3 мастима што погодује развијању имунолошког система, те побољшава крзно и здравље коже.

И Б витамин који се налази у козицама такође може помоћи у регулацији пробаве код паса те побољшати циркулацију крви.

Пилетина

Чиста скухана пилетина без зачина је добра опција ако ваш пас има пробавних проблема.

Боровнице

Боровнице су сигурне за псе јер су богате влакнима и антиоксидантима. Истраживања из 2012. године су показала да антиоксиданти побољшавају здравствене проблеме код старијих паса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана