Ово су савjети родитеља који су пробали да одвикну дијете од пелена у три дана

ГС
Pixabay
Foto: Илустрација | Pixabay

Мама Каролина Стар са супругом је тестирала одвикавање од пелена у само три дана, методу коју је детаљно описала Лора Џенсен у својој књизи 3 Day Potty Training и пренијела је своје искуство. Ако сте и ви међу родитељима који ускоро имају план да своје дијете навикну на ношу или тоалет, ово би вам искуство могло бити врло корисно.

"Као и многи други родитељи, имали смо идеју да ће се наш син сам одвикнути од пелена. Доћи ће до тог природног напретка, све док нам једног дана не каже да је готово и да жели на ношу. То није било ни приближно тако! Кад је навршио двије и по године, повремено смо га увјеравали да обави нужду изван пелене, односно на мјестима која су му била занимлљива, у парку, на трави и у најзанимљивијим тоалетима у ресторанима које смо могли да пронађемо. Никад то није хтио."

Метода која гарантује успјех у само три дана

Приближавао се његов трећи рођендан, а наш напредак је изостао. Почели смо гуглати и открили да смо пропустили шансу да успијемо када му је било око двије и по године. Настала је паника јер смо чули за причу о жени којој су забранили да доводи дијете у вртић јер је с три године још увијек носило пелене. Наши рационални умови знали су да сигурно неће ићи на факултет у пеленама, али смо такође осјећали притисак и закључили да је вријеме да то ријешимо.

Након што смо од пријатеља добили неколико књига у којима су умањивали ангажман мужа те се усредсредили искључиво на мајчину улогу у цијелој причи, одлучили смо се за тродневну обуку '3 Day Potty Training' од Лоре Џенсен. Она, иако нема медицинско или професионално искуство што се тиче гајења дјеце, има шесторо дјеце и неколико усвојене дјеце, а њена књига често се спомиње у родитељским групама и на интернету. Метода коју Лора заговара обећавала је запањујуће и брзе резултате, чак и преко ноћи.

Ауторка савјетује да дјетету обучете доње рубље и непрестано га подсјећате да вам каже кад мора да иде на ношу или WC, првенствено како би научило само препознати потребу за обављањем нужде. Ова метода подразумијева да пелена више нема, као ни пелена-гаћица.

Неке предложене методе су нам биле помало нејасне, на примјер да му често нудимо да пије сок, али и коришћење ријечи којима изражавамо негодовање када му се догоди незгода попут изјава 'фуј' или 'бљак'. Али свакако смо одлучили да испробамо.

 

Први дан одвикавања

Док је наш клинац зачуђено посматрао шта се догађа, скупили смо све пелене и спаковали их да их поклонимо. Јутро је започело незгодом, а како је дан одмицао, ствари су постајале све горе – на каучу, замало на кревету, чучећи неколико центиметара даље од WC-а... Запитали смо се радимо ли све исправно. До поднева је потрошио све залихе доњег рубља.

Кад смо успјели да га наговоримо да се мало попишки у WC, заплесали смо слављенички плес у доњем рубљу. Ово је била прва велика побjеда, али тензије нису биле ништа мање. Надаље је избјегавао одлазак на WC, трзао се и бунио се кад год бисмо га однијели у купатило. Пре спавања смо доживјели неколико полупобједа када нас је усред мокрења обавијестио шта ради и били смо сасвим исцрпљени. Обложили смо му кревет заштитом за мадрац и надали се најбољем.

Сљедећи дан смо одлучили мало да промијенимо правила. Понудили смо му мање сока јер је било изазовно да му дајемо нешто што ће му само подстаћи ниво енергије. Такође смо избацили термине предложене у књизи о томе да је кад се упишки у гаће то бљак или фуј јер се осјећао неприродно, а није нам се ни свиђало такво посрамљивање.

 

Други дан одвикавања

Сви смо спавали до 7.30. То је значило да смо се пробудили и "одушевили" сазнањем да му је кревет поново мокар. Опрала сам још једну туру рубља, а бацила доње рубље које се није дало опрати. До поднева је мој син изјавио да му је доста слаткиша које бисмо му давали као награду, а ја сам отишла по још ситница да му подигнем расположење.

Други дан одвикавања од пелена почели смо примјећивати трагове напретка и самосвијести, а до вечери је три сата издржао да није упрљао доње рубље. Схватили смо и да му је дража WC -шоља него ноша па смо сву пажњу усмјерили на то да тамо обавља нужду.

Илустрација

 

Трећи дан одвикавања

Тог јутра пробудио се потпуно сув и сви смо дословно заплесали од среће. Од тада је све некако село на своје мјесто. Мање стреса за нас родитеље, мање незгода, више успјеха. Кад смо га те ноћи ставили у кревет, били смо увјерени да ће се добро снаћи и у вртићу, уз подршку својих васпитачица. Кад сам га покупила на крају дана, са задовољством ми је показао како је користио WC за дјецу и да се током цијелог дана само једном упишкио у гаће.

Сада је прошло већ неколико мјесеци откако је одвикавање од пелена иза нас, а наш се син добро снашао. Имали смо прегршт незгода, које се обично догађају кад је уморан или бијесан због нечега, али све у свему, тродневна метода је била успјешна", објашњава мама.

Подијелила је и неколико савјета за све родитеље који се ускоро спремају да крену у авантуру звану одвикавање од пелена.

"Коју год методу користили, наоружајте се великом количином доњег веша и потрудите се да останете позитивни или бар све да радите с осмијехом, јер дијете вас посматра. Проведите вече за пуњење батерија како год желите и, прије свега, признајте да је коришћење тоалета велика животна вјештина и да сте сви заједно у овоме", додала је.

Илустрација

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана