Ово су познате личности које су погинуле у хеликоптерима

noob.ba
Ово су познате личности које су погинуле у хеликоптерима

Легендарни Коби Брајант, нажалост, није једини који је погинуо у хеликоптеру. Пјевачи, глумци, дјеца познатих спортиста, преминули су након хеликоптерских несрећа.

Свијет као да је застао на тренутак када је објављено да је Коби Брајант погинуо у хеликоптерској несрећи. Тешке, невјероватне информације низале су се једна за другом – да, истина је, Коби је мртав.

Брајант, наравно, није једина позната личност која је вољела користити хеликоптер када жури. Легендарни кошаркаш својевремено је причао како због пакленог саобраћаја у Лос Анђелесу мора користити хеликоптер како би стигао тамо гдје је наумио. Та одлука на крају га је коштала живота.

Бројни познати користе хеликоптере, било да их посматрају као неопходно средство пријевоза, као што је то Коби чинио, или једноставно воле да се шепуре. Али несреће с хеликоптерима нису ријеткост па су протеклих деценија однијеле више живота. Подсјећамо вас на најпознатије случајеве.

Колин Мекре

Славни шкотски рели возач погинуо је 2007. године. Управљао је својим хеликоптером када се он срушио у близини породичног дома.

У хеликоптеру су били још Мекреов петогодишњи син Џони, његов шестогодишњи друг Бен и Колинов пријатељ Грем Данкан.

Истрага окончана тек четири године касније показала је да је рели возач изазвао несрећу, јер је летио "безобзирно и непажљиво" и покушао на ниској висини да изведе "непотребан маневар".

Трој Џентри

Дуо Montgomert Gentry требало је наступити у Њу Џерзију, а организатори су пјевача Троја хтјели да "почасте" па су му омогућили разгледање града и локације концерта из зрака. Хеликоптер се срушио, пилот је остао мртав на лицу мјеста, док је Трој преминуо у болници.

Дејви Елисон

НASCAR возач и побједник Дејтона 500 трке пошао је хеликоптером на трку да би гледао свог друга док вози. Сам је управљао хеликоптером који се срушио 1993. године, а Дејви је дан касније умро у болници од посљедица задобивених повреда.

Стиви Реј Вон

Познати блуз гитариста, добитник шест Гремија, погинуо је заједно с три члана тима Ерика Клептона враћајући се с наступа у Висконсину у августу 1990.

Лери Карвел

Својевремено професионални играч америчког фудбала, Карвел је послије спортске каријере радио за америчку агенцију за сузбијање дроге. На мисији везаној за шверц кокаина и марихуане из Јужне Америке Карвел и још четворица његових колега налазили су се у хеликоптеру који је нестао изнад мора у близини Бахама.

Џејн Дорнакер

Комичарка и водитељица 1986. је доживјела двије несреће с хеликоптером. У првој, у априлу те године, хеликоптер радиостанице за коју је радила срушио се у ријеку у Њу Џерзију. И она и пилот су преживјели, али пола године касније, у октобру, хеликоптер у којем се Џејн налазила срушио се у ријеку Хадсон. Пилот је тешко повријеђен, али је преживио, док је Џејн умрла на путу ка болници.

Бил Грејем

Фамозни промотер и легенда музичке индустрије погинуо је одлазећи хеликоптером с концерта у Сан Франциску. Несрећа се догодила 1991. године.

Грејем Стракан

Аустралски водитељ и пјевач групе "Skyhooks" имао је дозволу за управљање малим авионом и похађао је курс управљања хеликоптером како би добио и ту дозволу. У августу 2001., у оквиру планиране обуке, необјашњиво је скренуо с курса који је одредио инструктор и улетио у турбуленцију.

Филипа Скајлер

Музичко "чудо од дјетета", Филипа се бавила и хуманитарним радом. Погинула је управљајући хеликоптером на хуманитарној мисији гдје је помагала вијетнамским сирочадима. Хеликоптер се срушио, а пјевачица се удавила.

Албер Ламорис

Редитељ и творац друштвене игре "Ризико" страдао је у хеликоптерској несрећи 1970., док је снимао документарац "Вјетар заљубљених".

Вик Мороу

Глумац је страдао на снимању филма "Зона сумрака" 1982., у једној од бизарнијих несрећа које Холивуд памти. Хеликоптер кориштен на снимању је усљед квара пао на глумце и погинули су Мороу, као и двоје дјеце глумаца Мајка Дин Ли и Рене Шин-Ји Чен.

 Ко најчешће страда?

Подаци америчких надлежних институција показују да су, у протекле три године, несреће у хеликоптерима "на истом", уз мања одступања. Али тај тренд резултат је чињенице да несреће у којима су професионална лица управљала летјелицом биљеже мањи број, док су несреће приватних хеликоптера у порасту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана