Ово су особине људи који су се сами обогатили: Имате ли их ви?

Radio.sarajevo
Foto: Ilustracija

Милијардери очигледно нису хомогена група. Стеве Јобс је био другачији од Била Гатеса. Елон Маск и Петер Тиел су такође потпуно различити. Буфет воли карташку игру бриџ, док је Рицард Бренсон више тип за сурфовање на Ламаншу.

Свако од њих има своје преференције, личност и политику, али то не значи да немају неке сличности. Спроведена су многа истраживања о томе да ли постоји “предузетнички тип личности“, са различитим резултатима.

Како кажу људи који редовно раде са супер-богатима, многе особине се појављују изнова и изнова.

Манфред Кетс де Врис каже да је примијетио доста њих у свом раду као извршни тренер, психоаналитичар и професор менаџмента, као и да је дошао до неких заједничких особина, које је подијелио у недавном посту на блогу Инсеад, преноси Инц.

Фокус на велике идеје

Није изненађујуц́е да је једна од највец́их предикција да ће неко постати богат жеља да то буде.

"Многи милијардери који су сами стекли богатство посједују нешто другачији поглед на свијет, у поређењу са обичним пословним људима. Веома су фокусирани и имају велике идеје. Такођер су прилично талентовани да замишљају могуц́е будуц́ности. Очарани величанственом опсесијом, они се интензивно фокусирају на оно што желе да постигну", објаснио је Кетс де Вриес.

Међутим, он упозорава да докази из стварног свијета сугеришу да ниво опсесије често има високу цијену, па зато “будите пажљиви шта желите”.

Одлучност

Милијардери не одустају лако. Када су суочени са кризама и неуспјесима, они предузимају акцију и иду даље.

"Не тону у самосажаљењу и не постају депресивни. Такођер знају да успјех не долази преко ноц́и. Имају дугорочан временски хоризонт", тврди Кетс де Вриес.

Вјештине

Вец́ина милијардера је схватила да покретање подухвата није активност коју могу да обаве сами, истакао је Кетс де Вриес.

"С обзиром на скуп вјештина, милијардери имају способност да убиједе друге да се упусте у њихове снове. Осим тога, не ометају их критичари због чега не прихватају “не” као одговор и увијек проналазе начине да заобиђу препреке пред њима", објаснио је.

Неусаглашеност

Тешко је уочити прилике, које нико други не види, ако мислите исто као и сви други.

"Док неки људи троше вријеме и енергију уклапајући се с другима, супер-богати креирају сопствени пут. Иц́и против преовлађујуц́их мишљења није проблем за њих. У ствари, многи од њих уживају у пливању против “струје”. Некима је чак и непријатно када посумњају да је њихов пут размишљања превише мејнстрим", пише он.

Самопоуздање

Супер-богати “снажно вјерују у сопствене способности”. Они почињу да схватају успјех као резултат сопствених напора. Поседујуц́и унутрашњи локус контроле, не виде своја достигнуц́а као питање срец́е, судбине или околности. Изузетно самоувјерени, увјерени су да могу да ријеше било који проблем, казао је Кетс де Врис.

То звучи и не баш саосјец́ајно према мање срец́ним људима, али и као особина која би лако могла да постане патолошка ако се доведе до крајности.

Радна етика

Супер-богати су веома оријентисани на постигнуц́а. Они себи постављају изазовне циљеве и напорно раде да их остваре. Шта год да раде, они превазилазе своју дужност.

"Штавише, нису лако задовољни. Увијек су вођени тиме да буде боље", тврди Кетс де Врис.

Јака интуиција

За разлику од корпоративних руководилаца, супер-богати доносе многе своје одлуке на основу осец́аја, умјесто да прибјегавају детаљној анализи.

"Некако су у стању да премосте јаз између свјесног и несвјесног дијела њиховог ума" примијетио је Кетс де Врис.

Такмичарски начин размишљања

Селф-маде милијардери напредују у конкуренцији. У ствари, чини се да су многи од њих имали спортска достигнуц́а, која су их научила како да се носе са побједом.

"То их је такође научило како да се афирмишу у односу на конкуренцију. Осим тога, повец́ало је њихову толеранцију на фрустрацију", пише Кетс де Вриес.

Други који су у блиском контакту са многим успјешним предузетницима такође су примијетили колико се доста њих бави неком врстом екстремних спортова.

Толеранција ризика

Милијардери у настајању такође знају како да преузму прорачунате ризике, каже Кетс де Врис.

Они снажно вјерују у изреку: „Нема храбрости, нема славе“. За њих несклоност ризику није пут до великих достигнуц́а.

"У исто вријеме, они се увијек питају како да минимизирају своје губитке. Другим ријечима, толерантни су на ризик, али не и импулсивни", закључио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана