Ово су најчешћи "мушки" страхови у вези, ево како да их отклоните

Agencije
Ово су најчешћи "мушки" страхови у вези, ево како да их отклоните

Ово су бриге које се јављају код мушкараца, терапеути савјетују како да се изборите са њима.

Страх или брига везани за однос са партнером су нормални, а често се појачавају прије неког великог корака у вези, као што је почетак заједничког живота или склапање брака.

Иако су природни, ови страхови могу да "преузму" контролу над нашим осјећањима, па терапеути савјетују да о њима обавезно попричате са партнером како бисте их отклонили. Ево како да то урадите.

Шта ће бити са новцем?
Често партнери оба пола брину о томе да неће моћи да обезбиједе неопходно, односно да не зарађују довољно. Терапеути за везе наводе да чешће о том проблему слушају од мушкараца, који су васпитавани тако да они "морају" да доносе више новца у кућу.

"Попричајте отворено о томе какве ће вам бити потребе, направите планове за будућност. Размотрите како ћете организовати финансије када и ако добијете дијете" саветује др Дана Дорфман, стручњак за везе.

Шта ако је новац једино важан?

Још један од "мушких" страхова је чињеница да мушкарци помисле да су "добри" једино за доношење новца.

"Мушкарац ће често помислити да нема другу вриједност у вези, и важно је да то партнерки каже. Ако је однос лијеп и здрав, она ће наћи начин да му стави до знања да га цијени и као пријатеља, љубавника или оца своје дјеце", наводи она.

Шта ако се у кревету не поклапате?

Важно је да партнери знају да постоји битна разлика у томе како мушкарци и жене понекад перципирају однос.

"Мушкарцу је неопходан интимни однос да би осјетио блискост, док је жени неопходна блискост како би пожељела интимни однос. Наравно, није увијек и код свих људи тако, али прилично често јесте. Ваше жеље и потребе су нешто о чему бисте морали да поразговарате унапријед, тако да нема недоумица о томе," каже она.

Шта ако нестане "магија"?

Првобитно узбуђење и "лептирићи у стомаку" понекад недостају партнерима, а терапеути увијек савјетују исто - нађите времена само за вас двоје.

"Није важно да ли су у питању 'спектакуларне' ствари као што су путовања, или обично поподне код куће, лијепа вечера или чак и само шетња у којој ћете заједно уживати. Блискост ствара сигурност", каже Дорфманова.

Шта ако се догоди превара?

Дорфманова подвлачи да се овај страх, заправо, "дијели" на два.

"Партнери једнако страхују да ће они починити прељубу, колико и да ће бити она особа која је преварена. Мисли нису исто што и дјела, и не треба им дозволити да преузму контролу. Мале бриге и страхови постају све веће, само ако се о њима не разговара отворено и искрено", савјетује она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана