Ово су најчешће заблуде о мачкама

Агенције
Ово су најчешће заблуде о мачкама

Оне су превртљиве, не може им се вјеровати, не воле људе, себичне су… Колико сте само пута чули да неко на овај начин окарактерише мачке?

Изгледа да многи људи баш и не разумију цица-маце, па смо ријешили да у овом броју наведемо неке од најчешћих предрасуда према нашим чупавим другарима, и наравно, да их – побијемо. Јер ми мачкољупци најбоље знамо да ништа од наведеног није ни близу истине. Па, да кренемо редом.

Мачке су прљаве животиње

Невјероватно је да то неко уопште може и да помисли, али ово је једна од најчешћих предрасуда о цица-мацама. Мачке на сређивање свог крзна (од главе до шапа) протроше између 30 и 50 одсто времена које проводе у будном стању, што их чини најпедантнијим створењима у животињском свијету. Такође, ако посип није чист – маце га неће користити.

Повраћају длаке

Ово је додуше чињеница, а не мит, али исто чине и пси. Заправо, то је њихова изврсна способност – да из стомака поврате или искашљу непожељни садржај, а за маце су то најчешће длаке које језиком покупе с крзна док се купају. Дакле, исто чине и пси, и умјесто да се гнушамо ове навике, требало би да се дивимо њиховом савршеном механизму одбране од „страних тијела".

Њихов тоалет има непријатан мирис

Или да не ублажавамо, многи мисле да заудара. Е па драги читаоци, да је до мачака, њихов пијесак би у сваком тренутку био беспријекорно чист. Лоптица је овдје на страни терена гдје су људи, јер су власници ти који би требало да након сваког мациног обављања нужде из пијеска уклоне фецес, као и да редовно мијењају цијелокупни пијесак у тоалету. Маце не подносе нечистоћу и непријатне мирисе, те уколико им се тоалет не чисти редовно – оне га једноставно неће користити, пише магазин "Мачка", преноси Петмагазине.рс.

Превртљиве су

То што нас мачке често изненаде својим реакцијама, што нам се прикрадају, сакрију се па нас уплаше изненадним скоком… то није превртљивост у смислу карактера и погане нарави, већ њихов урођени инстинкт наслијеђен од дивљих предака, великих мачака. Прикрадајући се, скривајући и нападајући наше ноге, на примјер, маце заправо вјежбају лов и своје предаторске вјештине. Иако вијековима живе уз људе, наши мезимци су и даље зверчице „у малом паковању". Немојте се плашити ових њихових тренинга већ уживајте у њима, играјте се заједно и – дивите се овим малим атлетама и вребалицама.

Осветољубиве су

То што ће вас маца огребати или грицнути није знак да је злопамтило и да вам је запамтила неки лош потез, па вам сада враћа, већ је то једноставно знак да јој тренутно није до игре и мажења. Такође, многи власници по повратку с посла затекну поцијепане завјесе или изгребан намјештај, али ни ово не би требало читати као освету, већ је то сигуран знак да је мачки у вашем одсуству било досадно и да у дому нема довољно пењалица, гребалица, играчака… којима би могла да испуни вријеме док ви нисте ту. Ништа што мачке раде није усмјерено против људи, већ је у готово 100% случајева то порука да би нешто требало промјенити и да маца нечим није задовољна.

Мачкама се не може вјеровати

Ово је често прва помисао људи кад су мачке посреди, и заправо је симпатично колико смо склони томе да животињама приписујемо људске особине. Најчешће – из незнања. За псе се од давнина говори да су лојални, привржени и вјерни. Па није залуд толико коришћена изрека „Вјеран као пас". И ми смо с тим потпуно сагласни. Али то никако не значи да су вјерност и повјерење искључиве одлике паса. Иако су много независније од паса, домаће мачке као врста су социјална бића. Много је дирљивих и истинитих свједочења о томе како су маце спасле свог власника, одбраниле дијете, усвојиле младунце друге врсте и бринуле о њима, исто као пси стављајући свој живот на коцку како би заштитиле некога у невољи. Однос мачке и власника подједнако је снажан и одликује га јака приврженост баш као и однос човјек-пас, само се о томе мање зна и ријеђе пише.

Ћудљиве су, никад не знаш шта ти спремају

Особе које нису имале много контаката с мачкама током живота, или које су можда имале неко непријатно искуство с њима, склоне су да кажу да никад не знају шта им мачка спрема и да им сваког тренутка може „скочити на очи". О том изненадном искакању пред људе говорили смо у једном од претходних пасуса – то је игра и вјежбање предаторског инстинкта, а да су неке маце ћудљиве, то заиста јесте истина. Па нису ни сви пси весели и дружељубиви. Нису ни људи, зар не? Неке маце су стидљивије и потребно им је времена да приђу гостима у дому, друге вас одмах весело дочекају и поздраве, а неке никада и не видите јер увијек дремају у другој соби. И то је све потпуно нормално и природно, јер је свака маца другачија. И овде је наравно на дјелу власник и чињеница колико је пажње посветио социјализацији свог мезимца с људима. Ако мачку откад је маче навикавате на госте у дому и дружење с различитим људима – имаћете друштвеног и пријатељски настројеног мезимца. Такође, у односу на људе који се одмах рукују и у разговору потраже нешто заједничко, или псе који се одмах њушну и тако „прочитају" једни друге, код мачака је веома непристојно одмах захтијевати контакт. Сачекајте да она вама приђе.

Увијек приђу ономе ко их не воли

Један од најчешћих урбаних митова о мачкама је онај да маце имају неко готово перверзно задовољство да прилазе баш оним људима који их не воле или их се плаше, или су пак алергични на њихову длаку. Ствар је баш у томе да ће мачка радије оњушити или својом главицом очешати некога ко је не „зарезује" баш много и дјелује незаинтересовано за њу него особу која ће је гањати да се мази. Као што рекосмо, мачке воле саме да приђу и да се упознају, па су им из тог разлога занимљивије особе које се не труде да придобију њихову пажњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана