Ово је званично најстарији мушкарац на свијету: Његова тајна дугог живота ће вас одушевити

Агенције
Ово је званично најстарији мушкарац на свијету: Његова тајна дугог живота ће вас одушевити

Јапанац који воли слаткише и вјерује да је осмијех лековит Ћитетсу Ватанабе постао је данас најстарији човјек на свијету јер има 112 година и 344 дана, јавио је АП, преносећи Гинисов податак свјетских рекорда.

Ватанабе је рођен у Нигати, на сјеверу Јапана, 1907. године и добио је серттификат да је, за сада, најстарији човјек на свијету. Он, иначе, живи у дому за стара лица у граду у коме је рођен.

Претходни рекордер по дужини живота такође је био Јапанац Масазо Нонакас, који је преминуо прошлог мјесеца. Најстарија жена је још једна Јапанка Кане Танака, која има 117 година.

До прије десет година Ватанаба се бавио узгајањем бонсаија и учествовао је на изложбама минијатурног дрвећа. Ватанабе је завршио пољопривредну школу и потом се преселио на Тајван, гдје је радио на плантажи шећера.

На Тајвану је живео 18 година. Оженио је Митсуе и имали су петоро дјеце. Послије Другог свјетског рата Ватанабе се вратио у Нигату и радио је за локалну власт све до пензионисања.

У слободно вријеме гајио је воће и поврће на породичној фарми. Када су га питали у чему је тајна његове дуговечности, Ватанабе им је препоручио да се никада не љуте и да се увијек смијеше.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана