Ово је био стварни Дракула

B92
Ово је био стварни Дракула

Влад III Цепеш био је кнез и војвода Влашке, и живио је током 15. вијека.

Послужио је као инспирација за роман “Дракула”, а у стварном животу био је толико окрутан и језив, да између њега и чувеног вампира скоро да и нема разлике. Ево само неколико чињеница о њему, које можда нисте знали.

Дракула значи “Син змаја”

Ријеч “Дракула” није била нешто што је Брем Стокер измислио за потребе књиге.

Влад III је, заправо, више волио да га тако ословљавају. Његов отац Влад II био је члан тајног друштва званог Ред змаја.

Био је толико поносан својим чанством да је име промјенио у “Дракул”, што на румунском значи “Змај”. Влад III је такође био укључен у Ред змаја као дијете, па је промјенио име у Дракула, односно “Змајев син”.

Спаљивао је сиромашне и болесне

У покушају да очисти улице града Трговишта (главног града Кнежевине Влашке) Дракула је позвао све болесне, скитнице и просјаке у један од својих домова на гозбу.

Након што су јели, Дракула се пристојно опростио од њих и изашао. Затим је спалио цијелу зграду до темеља, док су сви још били унутра.

Како сматрају историчари, ниједна особа није преживјела. Очигледно да је Дракула то радио прилично често, понекад спаљујући читава села у Кнежевини Влашкој.

Умакао је хљеб у крв жртава

Дракула из стварног живота можда није сисао крв из вратова својих жртава, али то не значи да није био језив. Наводно, умакао је комаде хљеба људску крв.

Један рукопис из 15. вијека прича о крволочном лудаку званом Влашки Дракула. Мишел Бехајм описује како би Влад III позвао неколико гостију у своју палату, приредио им гозбу и потом их убијао док су још за столом. Завршавао је вечеру умакањем хљеба у крв која се скупља испод тијела жртава.

Ово је, наравно, тешко провјерити, па не би требало да се узима здраво за готово. Међутим, с обзиром на ствари за које сигурно знамо да су дјела Влада III, није немогуће.

Смрт оца осветио је убиством више стотина људи

Не само да их је убио – мучени су тако што би им тупи колац био прободен кроз стомак.

Влад III је провео већи дио свог раног живота у турском затвору, а кад је пуштен, открио је да је његовог оца издао сопствени народ, и да су га живог сахраниле мађарске трупе.

Знао је да су многи племићи који су служили под његовим оцем били умијешани у издају, али пошто није конкретно знао који, позвао их је све (укупно око 500) на гозбу. Када је гозба била готова, Дракулини војници упали су у собу и проболи сваког присутног племића.

Дракула је ту тактику много пута користио. Намамио би људе у своју кућу гозбом, а затим би их убијао. Наравно, схваћено је временом шта значи бити позван на Дракулину гозбу, али људи би се свеједно појавили. Знали су да ако одбију, биће убијени на лицу мјеста.

Како год да се окрене, знало се: кога Дракула позове на гозбу, тај неће добро проћи.

Његово тијело је нестало

Историчари сматрају да је од Дракулине руке страдало негдје између 40.000 и 100.000 људи.

Када је турска војска стигла до Трговишта, пронашли су злогласну „Шуму прободених”. Ту је 20.000 турских тијела било набијено на колац.

Погинуо је у једној бици управо против Турака, када је велики број његових људи једноставно прешао на непријатељску страну. Глава му је одсјечена и послата турском султану, који ју је ставио на колац тако да сви могу да је виде.

Његово тијело је, наводно, било сахрањено код манастира Снагов, близу Букурешта. Међутим, никада није пронађено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана