Ови електронски уређаји су најчешћи узроци пожара, обавезно их искључите када излазите из куће

ГС
Ови електронски уређаји су најчешћи узроци пожара, обавезно их искључите када излазите из куће

На неке електронске уређаје бисте нарочито требали обратити пажњу јер су они најчешћи узрочници пожара.

"Кухала за воду, електричне гријалице, пегле - то су апарати који су један од најчешћих узрочника настанка пожара у кућанствима", рекао је бивши заповједник и гласноговорник Јавне ватрогасне постројбе града Осијека Борис Бањан за Вечерњи. Додао је да је пегла за одјећу за одјећу један од највећих узрочника пожара када су у питању мали кућански апарати.

"Сви кућански апарати, од миксера, разноразних помагала у кухињи до напе су чест узрок пожара. Напе су проблем када су масне и неочишћене, те на њих шприца врело уље са шпорета, онда се може пренијети ватра на филтере напе, а пошто је то све маст која гори, ту дође до веће материјалне штете", навео је.

Он такођер сматра да бисте све уређаје, а ту припадају и машине за прање посуђа и рубља, требали искључити из утичнице кад их немате под надзором.

"Кад су уређаји без надзора, кад немамо контролу над њима и кад нисмо у тим просторијама гдје су уређаји, онда би их требало искључити из струје. Тада можемо бити сигурни да неће доћи до пожара. Ако су уређаји остали укључени, то представља опасност јер због лошег дизајна и лоше израде може доћи до кратких спојева", казао је.

Продужни каблови исто тако представљају велики проблем.

"Ако је продужни кабал упитне исправности, изолација тог продужног кабла или некакав спој жица унутар самог кабла може с временом бити разлог кад дође до замора материјала и прегријавања водича продужног кабла, укључења више уређаја на један продужни кабал, или укључивања продужног кабла на продужни кабал... То све скупа повећава пријелазни отпор и температуру у водичима. Дође до замора материјала и кратког споја, а то се зна често догодити. Одговорно понашање би било искључење свих уређаја и каблова који нису нужни за рад било каквог уређаја, нарочито преко ноћи или у дужим одсутностима током дана. Када би то учинили, онда би били сигурни", испричао је.

Истакнуо је да до пожара углавном долази из нехаја. Чак 95 посто пожара у становима и кућама се догађа управо због тога.

"Требало би мало више те протупожарне културе. Ми из професионалне постројбе и ДВД-а трудимо се успоставити контакте с разноразним удружењима, представницима станара те покушавамо предавањима утицати на свијест људи, но они сами највише могу помоћи у својој сигурности. Нудимо и услуге бесплатне обуке за кориштење апарата за почетно гашење пожара, савјетујемо на који начин требају одржавати евакуацијске излазе, просторе за заједничко кориштење...", закључио је.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана