Откривено да ли се мушкарци заиста плаше јаких жена

ГС
Foto: Илустрација

Нова студија објављена у часопису „Evolution & Human Behaviour“ показала је да мушкарцима нису атрактивне храбре жене.

Истраживачи проналазе разлоге за овакво понашање у еволуцији, односно у вишевековном обичају да се мушкарци доживљавају као снажнији и јачи пол.

Истраживачи с британског универзитета у Саутемптону анкетирали су 159 жена и 181 мушкарца у више европских држава тако што су им показали фотографије особа оба пола како изводе храбра дијела борбу у ратној ситуацији, или помоћ особама током природних катастрофа.

– Мушкарце не привлаче одважне жене које се не либе да угрозе своју сигурност како би спасили другу особу.

И док су жене биле узбуђене приказима мушкараца у херојским ситуацијама – нарочито онима за које су чули да су одликовани за своју храброст, исто није био случај и с мушким испитаницима, преноси Новости Магазин.

Жене војници, али и жене великог срца које су на фотографијама несебично помагале другима и исказивале велику храброст, мушкарци нису доживљавали сексуално привлачнима без обзира на физичку снагу и изглед.

Истраживачи налазе објашњење за овакве показатеље у еволуцији, гдје су мушкарци кроз генерације навикли бити јачи и снажнији пол.

Ова студија даје доказе претпоставци како разлике међу половима у мјешовитим групним сукобима имају еволуцијско поријекло, и да само мушкарци имају корист од показивања хероизма – појаснио је Јуст Леунисен, психолог са споменутог универзитета и коаутор студије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана