Otkriveno da li se muškarci zaista plaše jakih žena

GS
Foto: Ilustracija

Nova studija objavljena u časopisu „Evolution & Human Behaviour“ pokazala je da muškarcima nisu atraktivne hrabre žene.

Istraživači pronalaze razloge za ovakvo ponašanje u evoluciji, odnosno u viševekovnom običaju da se muškarci doživljavaju kao snažniji i jači pol.

Istraživači s britanskog univerziteta u Sautemptonu anketirali su 159 žena i 181 muškarca u više evropskih država tako što su im pokazali fotografije osoba oba pola kako izvode hrabra dijela borbu u ratnoj situaciji, ili pomoć osobama tokom prirodnih katastrofa.

– Muškarce ne privlače odvažne žene koje se ne libe da ugroze svoju sigurnost kako bi spasili drugu osobu.

I dok su žene bile uzbuđene prikazima muškaraca u herojskim situacijama – naročito onima za koje su čuli da su odlikovani za svoju hrabrost, isto nije bio slučaj i s muškim ispitanicima, prenosi Novosti Magazin.

Žene vojnici, ali i žene velikog srca koje su na fotografijama nesebično pomagale drugima i iskazivale veliku hrabrost, muškarci nisu doživljavali seksualno privlačnima bez obzira na fizičku snagu i izgled.

Istraživači nalaze objašnjenje za ovakve pokazatelje u evoluciji, gdje su muškarci kroz generacije navikli biti jači i snažniji pol.

Ova studija daje dokaze pretpostavci kako razlike među polovima u mješovitim grupnim sukobima imaju evolucijsko porijeklo, i da samo muškarci imaju korist od pokazivanja heroizma – pojasnio je Just Leunisen, psiholog sa spomenutog univerziteta i koautor studije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana