Осам знакова да живите по својим правилима, а не туђим

ГС
Foto: илустрација

Друштвене норме нас често тјерају да живимо у лажи.

Да прихватамо начин живота који нам не прија или да, пак, поричемо ствари, осјећања и жеље које су истински дио нас.

Међутим, уколико желите да живите слободно и аутентично, морате да се ослободите страха и нормираног начина живота, како бисте осјетили слободу, али и другачију природу ствари и појава.

У наставку текста, прочитајте осам знакова који показују да сте потпуно прихватили себе, али и свој темпо.

1. Искрени сте према себи о томе шта желите, мислите и осјећате

Свјесни сте да морате да будете искрени према себи прије него што можете да будете искрени према било којој другој особи. То значи да у свом животу стварате простор за повезивање са собом, можда кроз медитацију, вођење дневника или вријеме проведено у природи.

То, такође, значи да сте способни да се суочите с грубом стварношћу коју бисте могли да избјегнете.

Свјесни сте себе и својих могућности када сте суочени с тешким изборима – попут напуштања везе која вам не одговара.

2. Без устручавање дијелите своје мишљење и осјећања са другима

Искрени сте кад желите нешто да кажете, чак и ако се бојите осуде или сте у искушењу да лажете само да бисте сачували мир.

Одбијате да потиснете своја осјећања само да би се други људи осјећали добро. Спремни сте да ризикујете да се осјећате рањиво и посрамљено, јер знате да су ваша осјећања аутентична, те да је њихово дијељење кључ за излечење болних аспеката живота.

3. Поштујете сопствене потребе и веома лако кажете "не" стварима које нису у складу са њима

Знате шта вам је потребно како бисте се осјећали физички, ментално и емоционално уравнотежено, те дајете предност тим стварима, чак и ако то значи да кажете 'не' другим људима.

Наравно, понекад се можете жртвовати, али схватате да није себично да поштујете своје потребе и да их сматрате приоритетом.

Свјесни сте чињенице да ваше потребе нису исте као код других људи.

4. Некима одговара ваша појава, а некима не. Међутим, њихово мишљење вас не дотиче

Иако бисте понекад пожељели да угодите свима, јер је пуно сигурније да добијете потврду него неодобравање, веома брзо схватате да је то што вас неки не воле посљедица тога што сте вијерни себи.

То не значи да оправдавате непристојност и непоштовање, јер сте само своји. То само значи да вам не прије свако; радије бисте да вас воле због онога што јесте него да вас воле због онога што нисте.

5. Дружите се са људима који вас поштују и прихватају таквим какви јесте

Полако разумијете да људи око вас утичу на вау психу, па се окружујете људима који вас поштују и подржавају, што вас мотивише да и даље будете вјерни себи.

Можда имате људе у свом животу који нису такви, но схватате да су њихови проблеми с вама управо то – њихови проблеми и због тога често стављате границу између вас и њих.

6. Фокус је на личним вриједностима, а не на друштвено прихватљивим

Како године пролазе, брзо схватате да је акценат на личним изборима и вриједностима, а не општим и друштвено прихватљивим, Иако некима одговарају устаљене норме, другим људима, пак, одговарају личне и то је сасвим у реду.

7. Слушате сопствену интуицију

Не само да чујете глас изнутра који каже: 'Не, то није добро за мене', већ му и вјерујете. Будући да сте провели пуно времена учећи да разликујете глас истине од страха, сада откривате да је слобода кључна у вашем животу.

8. Радите шта ви мислите да је исправно, иако ризикујете да се ваши поступци не допадну другима

Сами одлучујете о сопственим животним дјелима и не марите за мишљење околине, иако се њој не свиђају ваши поступци.

Веома брзо схватате да нико други не живи ваш живот, осим ви сами.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана