Одлука суда у Хрватској: ЛГБТ парови могу да усвајају дјецу

Тањуг
Одлука суда у Хрватској: ЛГБТ парови могу да усвајају дјецу

ЗАГРЕБ - Управни суд у Хрватској управо је пресудио да истополни парови могу да буду усвојителји дјеце.

Данијел Мартиновић из удруженја „Дугина обителј" изјавио је како је „велики тренутак" одлука Управног суда према којој истополни животни партнери могу приступити процјени да постану усвојителји.

"Ова историјска пресуда отвара врата свим геј и лезбијским паровима у Хрватској који желе да постану усвојителји, и потврђује како животни партнери морају у свим поступцима имати једнака права као и брачни другови", поручују из Дугиних обителји.

Након пет година правних битака, Управни суд у Загребу крајем априла је у случају Младена Кожића и Иве Шеготе, двојице геј мушкараца у Хрватској, пресудио да они не смију бити дискриминисани у поступку процјене за усвајање због тога што су склопили животно партнерство. 

Ова историјска пресуда отвара врата свим геј и лезбејским паровима у Хрватској који желе да постану усвојитељи и потврђује како животни партнери морају у свим поступцима имати једнака права као и брачни другови.

Геј активиста Иван Зидаревић, говори за Нова.рс да су до сада Центри за социјалну скрб у Хрватској одбијали или ћутали у администрацији на ову тему и да је суд пресудио да је, онемогућавање геј паровима да усвоје дјецу, односно, да имају исти третман као и стрејт парови, дискриминација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана