Очи су кључне у прогнозирању ризика од пријевремене смрти?

Srna
Foto: pixabay

ЛОНДОН - Тим међународних научника открио је да је стање мрежњаче у оку нови, поуздан показатељ здравствених проблема који би могли да доведу до пријевремене смрти.

Користећи технике вјештачке интелигенције, истраживачи су проучавали очи готово 47.000 људи и закључили да стање мрежњаче може показати повишени ризик од смрти.

Студија, објављена ове седмице у "Британском журналу офталмологије", заснована је на наглашавању разлике између биолошке, "реалне" и хронолошке старости особе. То се може мјерити испитивањем стања мрежњаче, нервног ткива у зјеници ока које посједује ћелије осјетљиве на свјетлост.

Током спровођења студије, која је само истакла одређене закључке без појашњења о узроку, кориштени су подаци из дугорочне студије "Ју-Кеј биобенка" /УК Биобанк/.

Више од 80.000 слика мрежњаче забиљежених од 46.969 одраслих особа старости између 40 и 69 година анализирано је уз помоћ рачунарских алгоритама током просјечног периода праћења од 11 година. Током процеса вршио се прорачун пропорције "људи који брзо старе", односно лица код којих мрежњача изгледа старије него што јесте, пренијела је "Раша тудеј".

"Поред кардиоваскуларних болести и рака, велике "разлике старости", праћене посматрањем мрежњаче, повезане су са између 49 и 67 одсто већим ризиком од смрти", открили су истраживачи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана