Ново означавање: Ови производи остају без ознака рока трајања на паковању?

ГС
Foto: Илустрација

Стратегија ЕУ предлаже и нови систем означавања рокова трајања производа.

Укисељене и конзервиране намирнице, кекс и други кондиторски производи, какао, чоколада, кечап, сенф, слане грицкалице, тестенина, пиринач, чај, кава, со, брашно, шећер, зачини..., само су неке од намирница које могу трајати пуно дуже од ознаке "најбоље употребити до" на амбалажи.

Како је неразумевање те ознаке управо најчешћи кривац што хиљаде тона још јестиве хране годишње у ЕУ заврши у ђубрету, Европска комисија ће до краја 2022. предложити нови систем означавања рокова трајања.

Још није познато како ће он изгледати, пише Вечерњи лист, али измене рокова трајања део су велике реформе система означавања хране као и порекла и састава прехрамбених производа у ЕУ, која произлази из европског Зеленог плана, односно стратегије "Од поља до стола".

Преполовити бацање до 2030.

Све државе чланице ЕУ до 2030. требало би, наиме, да преполове количине бачене хране, с тим да ће полазна количина за, на пример, Хрватску, бити 286.379 тона отпада од хране годишње или 71 кг по становнику, колико је измерено прошле године.

И недавно истраживање о узроцима и количинама бачене хране у Хрватској потврдило је оно на што се упозорава већ неколико година – велики део грађана не разуме ознаке рокова трајања хране и то је један од главних разлога огромних количина бачене хране у Хрватској и Европи. Пола грађана ЕУ не разуме разлику између "употребити до" и "најбоље употребити до", а хрватско истраживање показало је да једна четвртина испитаника баца храну одмах по истеку овог другог рока, иако је још сигурна за јело.

Наиме, "најбоље употребити до" значи да произвођач тврди да је до тог дана производ најквалитетнији, а може бити јестив дуго након истека рока.

Једна од опција о којој се разговара је и да се истовремено ставе обе ознаке на производ – и "употребити до" која грађанима каже до кад је храна сигурна за јело - и "најбоље употребити до" до кад задржава оптимални квалитет.

Има и идеја да се потпуно укине "најбоље употребити до", да остане само рок до кад је храна сигурна за јело. У Шведској и Норвешкој су експериментално заменили ту ознаку с "најбољи квалитет до" и "најбоље до, али употребљиво након". Ако нови систем за само неколико постотака смањи бацање у ЕУ, радиће се о стотинама хиљада тона спасене хране, преноси б92.

Северне земље ЕУ склоне су да поједноставе систем, док се Италија противи укидању ознаке која означава рок оптималног квалитета хране. Иста подела постоји и у вези са предлогом да се прошири листа врло дуготрајних производа, попут тестенине, пиринча, кафе и чаја, који би били потпуно изузети од означавања рока трајања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана