Немате климу? Ови трикови ће вам помоћи да расхладите кућу

ГС
Немате климу? Ови трикови ће вам помоћи да расхладите кућу

Због љетњих врућина многи од нас посежу за даљинским за климу и спуштамо температуру у кући на максимално дозвољену.

Високе температуре угријаће просторије у кући или стану, а за расхлађивање вам није потребан клима-уређај, већ само неколико природних рјешења.

На срећу, постоји много других начина да се расхлади врућа соба без скупе опреме, а ово су најбољи начини за испробавање.

Дуго и топло љето је пред нама, па ће онима који код куће немају климу или једнаставно желе да уштеде на електричној енергији, ови савети добро доћи.

Направите промају

Нека ваздух улази с једне стране, а излази с друге; једноставно отворите прозоре на супротним странама дома, а ако су вам собе са исте стране за исти учинак можете отворити улазна врата.

Смањите употребу електричних уређаја

Многи електрични уређаји као што су телевизори и пуњачи уз то што троше енергију производе и топлоту. Како бисте то избегли, препоручује се искључивање уређаја када се не користе. Ако морате да оперете веш, требало би да избегавате укључивање сушилице, већ искористите лепо време како бисте осушили своју одећу напољу.

Замрачите

Требало би да стекнете навику навлачења завеса и спуштања ролетни током дана када је најтоплије, како бисте избегли продор сунчеве светлости. Уз то широм отворите прозоре како бисте омогућили да уђе поветарац без додатне топлоте. Ако су прозори у неким собама изложени директној сунчевој светлости, поставите тамне или замрачене завесе или ролетне, како бисте спречили да сунце прегреје собу.

Ако можете кувајте напољу

Расхлађивање вруће кухиње теже је ако се у њој стално кува. Плоче за кување, рерне и кувала за воду производе много топлоте па се препоручује, ако сте у могућности, да кувате чешће на отвореном како бисте смањили стварање топлоте у затвореном простору.

Попрскајте намештај хладном водом

Једноставно боцу с распршивачем напуните водом и ставите у замрзивач на 30 минута, а затим обилно попрскајте мекани намештај, како бисте га мало расхладили.

Испуните простор биљкама

Биљке помажу домаћинству да се охлади јер топао ваздух користе за своје природне процесе. Када се атмосфера око њих загреје, биљке ће испустити вишак воде који садрже у себи и тако охладити себе и простор око себе, а најефикасније за то су алое вера и сабљица које обе имају висок удео воде

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана