Не вјерујте Холивуду: Како све филмови лоше утичу на друштво

Глас Српске
Не вјерујте Холивуду: Како све филмови лоше утичу на друштво

С обзиром на глобалну моћ Холивуда, требало би да обратимо пажњу на то како све филмови приказују наш свијет онаквим какав није. Ево само неких примјера који су “издржали тест времена”.

Величање ратова

Ратови су “Неспретно” приказани чак и у филмовима који се заиста труде да прикажу сукоб онаквима какви јесу у стварном животу. како неки критичари сматрају, тешко је направити прави антиратни филм, управо због тога што чак и ако се приказују ствари као што су братски однос међу војницима или превелико насиље, испада као да филм ненамјерно промовише чин ратовања.

Људи имају превише новца

Изгледа да људи у Холивуду не схватају баш како функционише стварни свијет. Ликови у филмовима и серијама као да често имају довољно времена да се возикају по граду, излазе на вечере и слично, а да им притом никада не нестане новца. Погледајте само серију Пријатељи – онакав живот у сред Њујорка кошта много више од онога што главни ликови серије могу да зараде с обзиром на то какви су им послови. У “нашем” свијету, људи морају да раде како би имали макар дијелић тога. Љењост се ријетко када исплати.

Негативци су ружни, добри ликови су лепи

Појмове “ружно” и “лијепо” намјерно стављамо под наводнике јер је то субјективно, али овдје се под тим појмовима подразумијева оно што је у друштву општеприхваћено као такво. Томе су сигурно допринијели и холивудски филмови. Естетика којом они разликују добре ликове од лоших, увелико утиче на ширу слику људи. Ако стално гледају неки тип личности као негативан, временом ће им се то усадити у свијест и “ружно” ће се повезивати са “злим”, што у стварном животу никако није случај.

Језив није исто што и заљубљен

Без обзира на то колико неко воли да гледа романтичне комедије, довољно је да само неку од њих поглдамо поново како бисмо уочили да је Холивуд некако успио да нормализује просто узнемиравање и језиво понашање, пише Листверсе. Наравно, нису холивудски филмови главни разлог за случајеве ухођења у стварном животу, али сигурно не помажу када неке ствари које нису романтичне представљају таквима.

Убиство негативца ријешиће проблем

У филмовима је обично могуће тачно раздвојити добре ликове од лоших. Ово нам помаже да се вежемо за добре ликове и да имамо за кога да “навијамо” док гледамо филм. Филмови се често и завршавају тако што негативац умире или одлази у затвор, а главни (добри) лик наставља са животом након што је ријешио проблем. Поставља се питање: шта послије тога? Као што врло добро знамо, ствари у животу врло ријетко су тако црно-бијеле. Не можемо свет да посматрамо кроз призму негативаца и “добрих момака”.(Б92)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана