Најгора мјеста у дому за чување лијекова

Г.С.
Најгора мјеста у дому за чување лијекова

Кухиња је необично мјесто за чување лијекова, а није им мјесто ни у спаваћој соби, што значи да је купатило логичан избор за кућну апотеку? Ако питате стручњаке, одговор је - не. Чак, фармацеути кажу да је купатило убједљиво најгоре мјесто за складиштење лијекова.

Наиме, лијекови у купатилу изложени су великој влажности ваздуха, што може да утиче на то да они изгубе на дјелотворности, поручују из Удружења њемачких фармацеута БАХ. То важи и за неотворене кутије и бочице, пише Јутарњи лист.

Већину лијекова требало би чувати на температури између 15 и 25 степени Целзијуса. У фрижидеру чувајте само оне лијекове на чијим је паковањима изричито наведено да би требало да буду складиштени на ниским температурама.

Кад жива у термометру премаши 25 степени Целзијуса, већину лијекова и козметичких производа најбоље је држати у просторији заштићеној од свјетлости, влаге и директног извора топлоте.

Уколико лијек не чувате на адекватан начин, он може да промијени органолептичка својства. Неријетко се дешава да лијек који стоји у купатилу или у кухињи промијени боју, конзистенцију, укус и мирис, а све то негативно утиче на његову дјелотворност.

Ипак, постоје лијекови које би преко љета свакако требало чувати у фрижидеру. То су, на првом мјесту, антибиотици, јер они на собној температури губе стабилност и дјелотворност. Капи, вагиналете, инхалаторе и инсулинске ињекције требало би чувати на температури од два до осам степени Целзијуса.

Стручњаци упозоравају да лијекове не би требало чувати на температурама мањим од нуле, јер ће се замрзнути, што може да доведе до смањења њихове дјелотворности. На примјер, креме, масти, гелови и мелеми ће промијенити конзистенцију и добити грудвице, промијенити боју и попримити чудан мирис. Уколико се то догоди, немојте их користити, јер не само што неће бити ефикасни, већ могу да изазову промјене на кожи које ће изискивати додатно лијечење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана