Најдраже шашавице: Зашто мачке прате своје власнике чак и на WC?

dnevnik.hr
Најдраже шашавице: Зашто мачке прате своје власнике чак и на WC?

Многи власници мачака сигурно су добро упознати с луцкастом навиком својих љубимица да их прате на WC. Иза тог необичног мачјег понашања крије се неколико могућих објашњења.

Мачке су знатижељна и заиграна бића и знамо да наше маце воле бити с нама, али зар нас баш морају пратити и на WC? Што је још занимљивије, мачке не воле кад их људи гледају док обављају нужду, али зато оне обожавају људима правити друштво док су на WC-у.

Објашњење овог шашавог мачјег понашања можда лежи у томе што мачке заправо јесу по својем инстинкту. Мачке су предатори с инстинктом ловца. Но због своје величине такође знају да могу бити и ловина. С обзиром да мачка свог власника доживљава као свог чувара или замјену за родитеља, може се осјећати рањиво кад је власник одсутан.

Мачке су такође "микро менаџери". Позната је узречица знатижеља је убила мачку, а када њезин власник уђе у собу и затвори врата за собом, маца то види као знак да иза тих врата ви радите нешто мистериозно. Ваш дом мачка доживљава као свој териториј, па је тако и купаоница за њу дозвољена зона. Штовише, може се наљутити ако затворите врата, јер ипак је то њен териториј! А и, како смо већ споменули, силно ју занима што радите унутра, а само је један начин да то дозна - да уђе за вама.

Животиње морају процијенити вриједност нечега како би одлучиле што им је приоритет. Високу вриједност има оно што желе одмах и што их мотивише на акцију. Стручњаци за бихевиоризам животиња користе ове значајке како би мотивисали животиње када их тренирају, користећи систем награђивања. Када за нешто постоји компетиција, вриједност тога се повећава, а то ви радите сваки пут кад затворите врата купаонице, односно тоалета. Процјењујете вриједност простора узимајући га за себе и забрањујући мачки приступ.

Рањивост, знатижеља и процјењивање вриједности могућа су објашњења, али многи власници мачака заправо вјерују да је разлог ипак нешто друго. Мачке увијек контрирају, то им је у природи. У њиховом је ДНК да желе оно што не могу имати. Пустите мачку унутра и она ће жељети ван. Напуните јој посуду с храном и брзо ће јој досадити, али нека је напола празна, одмах ће приговарати. Маце су једноставно такве, а ми их волимо због њихове луцкасте и забавне нарави.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана