Може ли ваш брак преживјети вирус корона?

ГС
Може ли ваш брак преживјети вирус корона?

Чак и они који имају сретан и стабилан брак, могу доћи у проблем током самоизолације због тога што су све вријеме усмјерени на свог партнера.

Већина је осуђена да у малом простору борави са својим супружником, с којим треба ускладити пословни и приватни живот 24 сата седам дана у седмицу, што може бити рецепт за катастрофу и евентуално развод.

Због тога су лиценцирани брачни и породични терапеути, клинички психолози и људи који су дуго у браку подијелили своје савјете који вам могу помоћи да сачувате свој брак.

1. Комуницирајте што више

Тајна сваког успјешног односа је у комуникацији. То је тачно и иначе, али и у околностима које су посљедица пандемије коронавируса. Мишел Вајнер Дејвис, брачни и породични терапеут из Болдера у Колораду, каже да није важно толико како партнери комуницирају у изолацији, него да је важно да се труде комуницирати.

“Највећи проблем с којим сам се суочила је када оба партнера гледају на оно што се догађа другим очима – једна особа мисли да се све руши, а друга да су ствари преувеличане. Када људи имају другачије перспективе, имају и другачији став о ономе што се треба направити, а једини начин да се ово преброди јест комуникација”, каже Вајнер Дејвис.

2. Дајте једно другом простора

Већина парова велики дио дана проводи одвојено – барем један партнер одлази из куће на посао, а сада када компаније од запосленика траже да раде од куће, они проводе све вријеме заједно под истим кровом. Ово може бити посебан проблем за парове који живе у малим домовима јер се могу осјетити као да им је угрожен лични простор.

Зато многи стручњаци савјетују да људи требају схватити важност времена које проводе сами са собом.

“Важно је да парови знају припадају ли у категорију људи којима је потребан партнер како би средили своје емоције или у категорију оних који то регулирају сами. Ако знате да ваш партнер жели само да регулира своје емоције, не требате покушавати радити на томе с њим, него да га пустите да се сам позабави тиме”, каже Алев Атес Барлас, терапеут из Њујорка.

Он каже да би најбољи начин да пребродите напетост између вас и партнера могао бити да медитирате или да ставите слушалице и да се претварате као да сте сами.

3. Реците једно другом шта вам смета

Заједнички рад од куће могао би од вашег партнера направити имагинарног колегу који је крив за све.

Александра Фондрен је то прочитала на Твитеру и одмах је са својим супругом разговарала о томе што им смета од поступака оног другог.

И други супружници су почели примјењивати то и писати на Тњиттеру под хасхтагом “ЦовидЦонфессионс о својим искуствима.

4. Установите рутине

Нико се још није сасвим прилагодио новим околностима у којима смо се нашли због пандемије. Због тога Ли Милер, брачни и породични терапеут из Лос Андјелеса, савјетује да би било мудро створити нове рутине које ће свакодневном животу дати смисао. Посебно је важно да одредите ко ће што радити током дана: ко ће кухати, ко ће чистити, ко се јављати на телефон и слично.

“Ово није ни близу типичној ситуацији, што значи да постоје бројне улоге око којих би се партнери требали договорити и придржавати током рада од куће. Јако је важно одредити и вријеме да сједну и попричају о очекивањима које имају једно од другом током ових времена”, каже Милер.

Њујорчани Кери Инголија и њен муж Рон Ричардс осмислили су добитну стратегију за рад од куће која има 53 квадрата и у којој живе са својим близанцима старим 15 мјесеци.

Ричардс покушава пословне разговоре водити у вријеме када дјеца обично спавају, а Инголија их шета када је Ричардсу потребна концентрација. Обоје престају радити када бебе треба нахранити. Обоје су промијенили своје рутине како би могли помоћи једно другом.

5. Не инсистирајте на сексу

Према ријечима Бритни Блер, клиничког психолога и сексуалног терапеута из Сјеверне Калифорније, сексуална жеља у вријеме вируса корона може бити мања јер стрес смањује либидо код 85 посто људи.

“Нормално је да имате мању жељу за сексом током овог раздобља. Ако сте међу 15 посто људи који нису под стресом, требате имати на уму да ваш партнер највјероватније јесте”, каже Блер и додаје да се ово догађа свим паровима, али да у оваквим ситуацијама може трајати дуже него обично.

Немојте присиљавати свог партнера на секс, а ако вас партнер присиљава на секс, објасните му што је проблем да се не би осјећао одбачено након одбијања.

6. Концентришите се на мале ствари

Ако сте склони паници, најбоље би било да свој фокус помакните на мале ствари јер ће паника додатно погоршати ваш однос с партнером. Умјесто да експлодирате, удахните дубоко и размишљајте о нечему другом, као на примјер о стварима које волите код свог супруга.

Сјетите се што сте радили заједно прије изолације и покушајте то радити и сад. Каткад и мале гесте могу значити пуно.

7. Ако сте угрожени

Постоји могућност да се у изолацији појача тензија између супружника и да дође до породичног насиља. У том случају не требате трпјети, него да се обавијестите на који начин се можете извући из такве ситуације. Карантин није важније од вашег здравља. Полиција и друге хитне службе раде као и раније па би се требали обратити надлежној служби позивом на истакнуте бројеве телефона које можете наћи на страницама установа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана