Мождани удари запажени и код младих обољелих од короне

Танјуг
Мождани удари запажени и код младих обољелих од короне

БЕОГРАД - У Центру за васкуларна обољења мозга, при Институту за кардиоваскуларне болести “Дедиње”, мождани удар у току и након прележане короне запажен је код младих, који имају између 25 и 35 година.

"Годину дана и три месеца у оквиру Института за кардиоваскуларне болести 'Дедиње' постоји Центар за васкуларна обољења мозга, а у том периоду имали смо око 600 пацијената са насложенијим обољенима крвних судова мозга и кичмене мождине и врата. Све интервенције које се раде у свету, могу и у нашем Центру. Пре свега то су мождане анеуризме, артеријувенске малформације мозга и кичмене мождине, сужење крвних судова мозга, каротивно-кавернозне фистуле, сужење крвних судова врата и мозга, као и пацијенти који имају актутни мождани удар”, рекао је за Тањуг Слободан Ћулафић, интервенти неурорадиолог.

“Ми смо приметили да се код 70 пацијената који су прележали корону или у току самог вируса, развио акутни мождани удар. То је за нас било изненађење, јер је реч о младим људима између 25 и 35 година. Чак смо имали једну пацијенткињу која има 28 година, а која је била у петом месецу трудноће”, рекао је Ћулафић.

“За ове пацијенте који имају акутни мождани удар је веома важно да дођу у првих шест сати, када можемо успешно да радимо ендоваскуларну интервенцију и спречимо последице шлога и сведемо на минимално могуће компиликације”, рекао је он.

Додао је да су најчешћи узроци можданог удара да пацијенти имају срчана обољења или аритмије, на основу чега се развија мождани удар или у 20 одсто случајева долази до промјене на крвним судовима врата и мозга.

"Ту је и група са повећаним масноћама, неправилна исхрана, недовољна физичка активност, разни узроци и фактори могу бити”, рекао је Ћулафић. Поручио је да превенција подразумијева добру кардиолошку заштиту као и да се обављају дијагностичке процедуре.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана