Могу ли Мјесец и његове мијене заиста изазвати несаницу

ГС
Foto: Илустрација

Неријетко се различите фазе Мјесеца могу сматрати одговорним за несаницу, а ова тврдња има научно оправдање те се образлаже чињеницом да Мјесец емитује плаву свјетлост која негативно утиче на сан и производњу мелатонина који нас успављује.

Главни разлог зашто Мјесец (посебно пун Мјесец) може пореметити ваш сан је количина плаве свјетлости коју емитује на ноћном небу, потврђено је истраживањем.

Наши природни циркадијални ритмови (биолошки ритам спавања и буђења) суштински су повезани са четири фазе мјесечевог циклуса и поремећени су до пуног мјесеца. Како Мјесец пролази кроз сваку фазу, он емитује више свјетлости током ноћи, што директно утјече на наш сан, преноси портал Кликс.

Иако његово свјетло можда није тако ометајуће као сунчева свјетлост, плаво свјетло може нанијети штету нашим навикама спавања.

На исти начин на који вас плаво свјетло које емитује ваш телефон може држати будним, плаво свјетло Мјесеца може ометати производњу мелатонина - хормона сна који вас успављује - и повећати ниво хормона стреса, кортизола, који људе одржава будним.

Из тог разлога ће ваша несаница највероватније бити на свом врхунцу када је Мјесец најсјајнији (током пуног мјесеца).

Што је мања количина плавог свјетла у окружењу, лакше ћемо производити мелатонин, а што је виши ниво мелатонина, брже се уморимо и лакше заспимо.

Будући да је главни разлог због којег Мјесец утјече на спавање плаво свјетло које емитира стручњаци препоручују начин да ноћу за вријеме пуног мјесеца, покушате употријебити замрачене завјесе или лампу с црвеном сијалицом (јер црвенкасто свјетло појачава производњу мелатонина).

То је доказано истраживањем из 2012. године, које је потврдило ефикасност изложености терапији црвеном свјетлошћу у повећању нивоа мелатонина и побољшању квалитете сна 20 елитних кошаркашица из Кине.

Још један корак који можете подузети да смањите утјецај Мјесеца је да смањите своју изложеност другим изворима плаве свјетлости, попут телефона или телевизора, који такођер имају моћ да стимулирају ваш ум.

Такођер, придржавање распореда спавања и креирање рутине може помоћи у одржавању вашег циркадијалног ритма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана