Миланове љековите пчеле

Срна
Foto: Срна

ШАМАЦ - Милан Стојанчевић из Гламоча нашао је своје мјесто под сунцем у Доњем Хасићу код Шамца, гдје данас има пчелињак и 50 до 70 кошница, те апи комору за боље здравље људи.

Он се активно бави пчеларством шест година. Каже за себе да је - иноватор.

Направио је апи комору и помаже људима у лијечењу, све захваљујући својим пчелама.

"Без пчела не могу да живим. Било је и њиховог угинућа, размножавања и свега. Када не би могао да их збрињавам онолико колико их имам данас, ја бих оставио себи бар пет или шест кошница", прича Стојанчевић за Срну.

Он каже да је прво набавио мали камион и преправио га у "возило за пчеле" да би их могао селити и како би имао бољи учинак.

"Након тога направио сам стационар. Волим да лутам по интернету, да видим шта људи раде, како чувају пчеле, како их користе у корисне сврхе и дошао на идеју да направим апи комору. Видим да је то лијепо и здраво, тај ваздух из пчелињака (кошнице) помаже људима да се боље осјећају", напомиње Стојанчевић.

Пријатељи су му помогли да направи тај објекат, а онда је од свог познаника из Словеније добио маске и инхалаторе.

"Није баш јефтино како се чини, све сам сам финансирао. Када неко каже да се може од пчела живјети - то није истина. То је једноставно хоби и љубав, а уз то имате и неке користи", прича Стојанчевић и напомиње да није ни од кога тражио финансијску помоћ.

У апи комори налази се једна до три кошнице и природном циркулацијом ваздух из ње излази на маску, а на маски је неповратни вентил на излазу из саме кошнице.

"Када удишеш ваздух - удишеш из кошнице. Све је природно, објекат је од дрвета и све је направљено како треба", напомиње Стојанчевић.

Он наводи да му људи долазе због апи коморе, али да то још није толико активно, јер многи не знају да је има.

Мјештанин Саво Јеринић испробао је инхалацију и каже да се много боље осјећа и да је свакоме препоручује.

"Добро је за респираторне органе, јача имунитет и повећава капацитет плућа", каже Јеринић.

Стојанчевић напомиње да "није у центру, да је мало издвојен, те да многи још не знају за његову апи комору".

 

"Мој циљ је да помажем себи и пријатељима. Ако неко дође да се инхалира - немам цијену. Дају колико хоће или не дају. Важно је помоћи људима", истиче Стојанчевић, који је активан члан шамачког удружења пчелара "Маслачак" већ седам година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана