Мање познате чињенице о Џејмсу Дину

Г.С.
Мање познате чињенице о Џејмсу Дину

Џејмс Бајрон Дин био је икона Холивуда, а трагично је страдао у саобраћајној несрећи прије тачно 65 година. Како се мање-више све зна о његовој каријери, потрудили смо се да вам откријемо неколико чињеница из његовог живота које можда и нису толико познате.

Дин је рођен у Мериону, у Индијани 8. фебруара 1931. Његов отац Винтон напустио је пољопривреду да би постао зубар, па се породица преселила у Санта Монику, у Калифорнији.

Међутим, Динова мајка умире од рака грлића материце када је имао само девет година, а Винтон га је послао назад у Индијану код рођака. Тада су отац и син почели да се отуђују и с временом је јаз између њих двојице само растао.

Чудне навике и Брандово одбијање

Мада је био синоним за све што је "секси" и "кул", Џејмс Дин је имао неке прилично чудне навике. Није много марио за јавне наступе, па се тако на једном свечаном ручку појавио бос и у прљавим фармеркама, а на филмским пробама често се појављивао у исцјепаним панталонама са зихернадлама, пише сајт Biography.

"Једног тренутка би устао, већ слиједећег сјео. Изгледало је као да му није пријатно у сопственој кожи", изјавио је један од његових пријатеља.

Један од људи које је Дин изразито поштовао, био је Марлон Брандо. Мада је Динова каријера тек кретала узлазном путањом, Брандо је био већ велика звијезда, јер је глумио у "Трамвају званом жеља", "Дивљаку", а већ је и добио Оскара за филм "На доковима Њујорка".

Покушавао је да се приближи Бранду и да га упозна лично, али је он то упорно одбијао.

"Дао сам му име једног психоаналитичара ког би могао да посјети, и он је отишао. Бар се његов рад поправио", рекао је Брандо једном приликом.

Мада је његова каријера трајала кратко, Џејмс Дин је успио да направи тип улоге за себе: глумио је измишљене бунтовнике који су живјели по сопственим правилима. Међутим, да је поживио довољно дуго, можда би глумио и једног правог. Био је фасциниран Билијем Кидом, дивио му се и стално говорио како би желио да га тумачи на филму.

Прије него што је постао успјешан глумац, Дин је доста радио на телевизији. Волио је импровизацију, па је у једној емисији уживо изненадио будућег предсједника САД Роналда Регана, рекавши му неке ствари којих ни нема у сценарију.

"Само га натерајте да прича оно што му је написано", реаговао је бијесно Реган тада.

Мало позната ствар о Џејмсу Дину јесте то да се, када није глумио или возио скупе аутомобиле, бавио мађионичарским триковима. Волио је да их вјежба и изводи, па је тако учинио и са једним од својих заштитних знакова - цигаретом.

Наиме, често је забављао пријатеље тако што би ставио нову цигарету и запаљену шибицу заједно у уста, а онда извукао запаљену цигарету, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана