Корона у Србији ставила 40.000 вјенчања на чекање

Танјуг
Корона у Србији ставила 40.000 вјенчања на чекање

БЕОГРАД - Око 40.000 парова у Србији, због ситуације изазване корона вирусом данас чека на вјенчање, а скоро половина од тог броја, тај важан дан, ишчекује од прошле године, рекао је представник Удружења ивент индустрије Никола Јанковић.

Он сматра да би ствари у корист младенаца и запослених у том сектору могле ускоро да се покрену.

- Од прошлогодишњих, планираних 25.000 венчања, око 5.000 је реализовано са весељима, осталих 20.000 помјерено је за ову годину, а са истом толиком годишњом потражњом и у 2021. години, процјене су да је у Србији на чекању потенцијалних 25 до 40.000 хиљада вјенчања - рекао је Јанковић за Танјуг.

Према подацима које ивент индустрија има, у Београду би требало да буде 8.500 до 10.000 вјенчања.

Јанковић наводи да се сви ти младенци надају и траже локације за вјенчање и у великом су проблему као и њихове породице, рођаци, гости из иностранства, јер не знају да ли ће до тога доћи. То је озбиљан проблем, али како додаје, некоме ко посматра са стране и није, иако шире гледано, цијела та индустрија даје допринос економији.

- Имамо упите и странаца из централне Европе да ли могу чартер летом да доведу 220 званица да се овдје вакцинишу па да се организује вјенчање - навео је Јанковић.

Јанковић очекује и да ће документ усвојен 24. фебруара у сарадњи са Институтом за јавно здравље, а који нуди модел - правила по којима се могу реализовати венчања ускоро бити реализован.

Према његовим ријечима, тај проток би требало да улије наду не само младеницма, већ и услужним делатностима као што су декоратери, флористи, ренали опреме, фотографи, да ће моћи да раде.

- На том документу једино фали датум који би Влада требало да одреди, а то је када ћемо моћи да почнемо да радимо - рекао је Јанковић.

Он је подсјетио на значај ивент индустрије када је у питању потрошња пића и хране, наводећи да су то огромне количине, а напомиње и да младенци добију као поклон значајне своте новца које такође потроше у Србији.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана