Колико времена за себе заиста имају запослене маме

ГС
Foto: Илустрација

Жена која има дијете и која ради, у просјеку са њим проведе 145 минута квалитетног времена на дан, а мушкарци проводе упола мање.

Британски истраживачи су објавили како просјечна запослена мајка за себе и своје потребе има само 26 минута на дан.

Посао и брига око дјеце дословно јој допуштају конкретно одмарање краће од пола сата.

Прича се наставља и када дјеца одрасту и напусте кућу.

Према Центру за истраживање друштвених питања из Уједињеног Краљевства, једном кад жене постану баке, опет се брину о малој дјеци, али овај пут о унуцима.

У извјештају споменутог центра открива се да су притисци са којима се данашње маме суочавају много већи од оних из тридесетих година.

Чак 30 одсто жена има мање времена за себе него што је то био случај са њиховим мајкама, укупно око три сата недјељно.

Њих девет од десет осјећа велику грижу савјест због времена које имају на располагању са дјецом, што је око 145 минута на дан у просјеку. Очеви и даље недовољно излазе у сусрет женама, јер проводе готово двоструко мање времена са дјецом.

Важно је напоменути да се подаци односе на запослене родитеље. Половина мама које раде изјавила је да је помоћ баке и деке једноставно неизоставан елемент у одгајању дјеце и бризи око дјеце. Ипак, упркос својим херојским настојањима, три жене од десет жена (укупно анкетираних је било 1.000) признало је да су стално под притиском тога да буду "савршене мајке".

Истраживачки центар тврди да је породица, а нарочито баке, постала врло битан фактор у помагању савременој жени и мајци, а то није чудно, с обзиром на то да је она, како каже Кејт Фокс, један од стубова породице, "под сталним притиском да ради у двије смјене, да буде савршена мајка и истовремено да кува сваки дан", преноси "Супер жена".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана