Колико би дијете требало спавати током дана

Срна
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

Сваки родитељ пресретан је када му дијете заспе и спава мирно. Међутим, кад ствари не иду по плану, вријеме за спавање може стварати стрес.

Правилна рутина спавања може помоћи да дијете спава мирно без проблема.Анние Симпсон, суоснивачица савјетништва за спавање Инфант Слееп Цонсултантс, објашњава колико би пута дневно дијете требало спавати у зависности од доби, преноси Кликс.

"Ради се о проналажењу равнотеже. Немојте дјеци допустити да превише спавају, а немојте ни чекати да се  преморе", каже Анние.То ће се све промијенити како дијете расте па ће му поступно бити и потребно мање сна дневно.Распоред спавања дјетета према доби:

Беба од шест мјесециБеба од шест мјесеци требала би спавати три пута дневно. Два сата након што се пробуде, препоручује се да спавају сат и пол. Друго дневно спавање бебе требало би бити два сата након буђења те би требала спавати до два сата. Треће спавање требало би бити предвечер око 17 сати. С овом рутином беба би требала добити довољно сна.

Једногодишња бебаБеба од годину дана требала би спавати два пута дневно. Прво спавање требало би бити три сата након буђења у трајању од пола сата. Друго дријемање беби требало би бити након два до три сата од буђења. Друго спавање једногодишњака током дана требало би трајати до 2 сата, а затим нека буде будна до краја дана.

Дијете од 18 мјесециДијете од 18 мјесеци старости током дана требало би спавати једном у тајању око један до два сата. Анние каже да би малишани од једне и пол године требали спавати само једном у дану."Не мора то баш бити у вријеме ручка, али то би било најбоље", додаје.

Малишан од 2 до 3 годинеВаше ће дијете вјеројатно још спавати у вријеме ручка, али идеално трајање спавања варира од дјетета до дјетета. Постоји једноставан начин да сазнате треба ли распоред спавања ипак прилагодити или је вријеме да га се потпуно одрекнете."Прво што проматрамо код дјеце ове доби је колико дуго дријемају током дана и колико им је потребно да заспу навечер.

Понекад се догоди да дуже одспавају поподне па не могу спавати навечер па ујутро кукају како су уморни. У том случају, родитељи ће морати размислити о смањењу поподневног спавања".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана