Који сте тип спавача: Медвјед, лав, вук или делфин?

atv
Foto: pixabay

Без обзира да ли у кревет идете рано или касно, или спавате мало, превише или таман колико треба, квалитет спавања је директно повезан са нашим здрављем. Амерички стручњак за спавање, доктор Мајкл Бреус је осмислио хронотипове спавања које је подијелио у четири стила и повезао их са – медвједом, вуком, лавом и делфином.

Кад сазнате којем типу припадате, биће вам лакше да се организујете око одласка у кревет и буђења, што помаже у томе да будете продуктивнији.

Медвед

Око 50 одсто људи спада у ову категорију спавача. То су људи који се често буде рано. Њихов енергетски циклус расте и пада са сунцем и најпродуктивнији су на дневном свјетлу. Склони су да се буде са изласком сунца, а како сунце послије подне почиње да залази, то их чини прилично уморним до краја дана.
За овај тип спавача кључно је управљање уносом кофеина, како би избјегли нарушавање сна преко ноћи. Било би добро да се избјегава кофеин послије ручка. Осим тога, буђење у исто време сваког јутра помоћи ће да покрене ваш природни физички сат, што ће побољшати квалитет и количину сна.

Вук

Вукови обично остају будни до касних сати и спавају до касних сати. За њих је буђење ујутро вјечита борба. Овај тип чини око 15 одсто популације. Код овог типа људи енергија се подиже касно током дана и најбоље размишљају ноћу.
За разлику од медвједа, овом типу спавача ујутро треба више кофеина како би се разбудили и некако одрадили почетак дана. Осим тога, препоручује се излазак напоље на дневно свјетло, што ће вас разбудити, док зими можете да користите лампу која имитира дневно светло.
Вријеме спавања утиче и на хормоне глади. Ако сте неиспавани, ниво хормона апетита, грелина, је висока, док је хормон лептин, који нам даје осећај ситости, на ниском нивоу. То значи да обично једете више ноћу, што такође може да проузрокује проблеме са дебљањем. Комбинација свјетлости и вежбања вуковима ће помоћи да боље спавају.

Лав

Лавови се такође рано буде и лако задремају, али редовно им је потребан поподневни сан како би се напунили енергијом. За разлику од вукова, лавови се природно рано буде и више воле да раније оду на спавање, што би могао да буде проблем ако је ваш партнер вук.
Око 15 одсто људи спада у ову категорију. Поподневна дремка од двадесетак минута би мога да буде веома корисна за овај тип људи, јер је то за њих најпродуктивнији начин за подизање енергије у поподневним сатима.
Ипак, дремање сувише касно (после 15 сати) може да поремети ваш сан касније те ноћи, па о тиме треба водити рачуна.
Кључ “супер дремања” је мала кафа, или неко пиће с кофеином непосредно прије 20-минутног дремања, што је доказано најефикаснији начин да прекинете фазу умора у том дијелу дана. Ипак, ако вам се дрема током целог дана, потражите савјет љекара. То би могао да буде знак поремећеног спавања ноћу.

Делфин

Делфини су лагани спавачи и ноћу се често буде, што значи да су током дана стално уморни. У ту категорију спада око 10 одсто људи. Врло је важно да на вријеме почнете с припремама за спавање, и погасите екране рачунара, мобилног телефона и ТВ-а прије одласка на спавање, како бисте омогућили стварање хормона спавања који помаже да брже заспите.
Замрачите просторију у којој спавате, размислите о употреби чепића за уши и маске за очи како бисте спријечили буку и свјетлост да вас разбуде. И топла купка прије спавања може да вам помогне, а увече је добро да избјегавате алкохол и кофеин

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана