Која је најчешћа бебина прва ријеч и зашто

ГС
Foto: Илустрација

Једна од многих радости родитељства је онај моменат када ваша беба изговара прве ријечи.

Различити фактори утичу на то којем ће родитељу прво заиграти срце, али не гледајте на ово као на то да сте умјесто трофеја добили тапшање по рамену или да се питате "А ја?". Сигурно сте одмах сљедећи на реду.

Први гласови

Хајде да се осврнемо на појаве нових гласова у бебином такорећи говору. Најпре, бебе се користе гласовима "ап" или "ба", а након шест мјесеци почињу са додавањем нових вокала. Самим тим, почињу емоције да исказују изговором, тако да се можете одвићи од плакања као главног показатеља осјећања.

Мама или тата?

И, коначно, оно што вас сигурно највише занима-која је прва ријеч?  Експерти наводе да се слова М, Т и Д рано појављују код дјетета, али када је у питању грађење читава два слога, онда је то углавном ријеч "дада", што асоцира на "тата".

Да, бебе су склоније говорењу "тата" као прве ријечи. Један од разлога је тај што се сугласник Т лакше изговара од усненог М. Који год да је разлог, хваљење поносних очева, драге маме, не можете избјећи у овом случају. Али ипак, маме се не предају тако лако, јер други фактор може ићи и у њихову корист.

Исто тако велику улогу игра и ријеч коју беба чешће чује. Зато, ситуација је неизвјесна. Маме припремите се на даноноћно понављање, а тате могу да покушају да се ослоне на технички и природни дио изговора.

Свака беба је јединствена, а која је прва ријеч која ће прећи преко слатких усница вашег малишана не одређује кога више воли, преноси Телеграф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана