Која храна највише штети дјечијим зубима

Срна
Foto: Илустрација

Ако сте заузети планирањем оброка и ужине коју спремате малишанима за школу, признати стоматолог открива листу намирница које штете здрављу зуба дјеце.

Стоматолог Роналд Плотка из Бостона са више од четири деценије искуства, као и извршни директор стоматолошког програма на Мариан Цоурт Цоллегеу нуди смјернице о храни која лоше утијече на дјечије зубе.

Слаткиши

Ово сте већ знали, али Плоткино научно објашњење зашто слаткиши могу бити толико штетни за дјечје зубе. Кад дјеца једу слаткише, брзо се производи киселина која може узроковати значајна оштећења површине цаклине, што доводи до каријеса.

Сушено воће

Кад дјетету ставите врећицу за ручак, вјерујете да му дајете нешто добро. Нутритивно да, али Плотка објашњава зашто сухо воће није најбоље за зубе ваше дјеце.

“Иако је опција боље од слаткиша”, каже он, додајући да сушено воће може се залијепити за дјечје зубе, што доводи до настајања каријеса, преноси портал Кликс.

Шкроб

Шећер се дуго сматра главним узроком развоја каријеса. Међутим, Плотка да осим шећера, шкроб такођер досљедно повезан с каријесом код дјеце.

Чипс

Шокирани сте јер сте видјели чипс на листи. Ево и зашто. Према ријечима Плоткија чипс од кромпира је међу намирницама са највећим садржајем шкроба.

“Овај шкроб се врло брзо разграђује у шећер, а шећер изазива стварање киселине у устима, што уништава зубну цаклину”, казао је.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана