Kарантин као непријатељ људске сексуалности: Nеизвјесност је гора и од најцрње извјесности

Срна
Kарантин као непријатељ људске сексуалности: Nеизвјесност је гора и од најцрње извјесности

Изгледа да је за “срећу удвоје” потребно много више од времена и простора.

Многи парови, међу којима и многе познате личности, жале се на недостак сексуалне жеље и либида у изолацији, иако малтене имају све вријеме овог свијета за то, или бар више него прије изолације. Једнима је проблем недостатак простора, другима дјеца која су ту по цијели дан, а трећи немају проблем ни са једним од та два, па опет нису мотивисани.

Биће да су се људи доста отуђили и нису навикли на константно присуство партнера, али да не бисмо превише нагађали, позвали смо психијатра и сексолога др Јована Марића да нам објасни шта је проблем међу паровима.

“Држање људи у кући изазива стрес, а он није савезник сексуалитета. Губитак посла, недовољно новца, а нарочито неизвјесност - су све ствари које се дешавају у овом тренутку, а оне снижавају либидо. Неизвјесност је гора него и најцрња извјесност. То додатно погоршава већ стресну ситуацију”, истиче др Марић.

Бројни парови су одлучили да се и међусобно дистанцирају у жељи да заштите једно друго. Ово је потврдио и наш саговорник.

“Не помаже никако ни то што не смијете да прилазите другима и морате да имате дистанцу.”

Ово ће за резултат да има и повећан број развода, али и повећан број беба. Он је за примјер навео квар на неком објекту у САД због кога лифт дуго није радио, што је људе навело да ријеђе излазе, а вријеме проведено у становима искористе више се интимизирајући, послије чега је истраживање показало да се ту родило више беба.

Има наде

Парови код којих дуго нарушени однос или неки већи проблем није узео данак имају шансе да заједнички као пар преживе овај неповољан период, наравно уз обострани труд.

Др Марић каже да истраживања показују да се парови који воле друштвене игре, попут монопола, карата и других, ријеђе разводе, те их препоручује као заједничку забаву током изолације.

“Добро је и да двоје сједну и заједно се присећају неких лијепих тренутака, продискутују о њима, посебно ако нису стигли раније да се позабаве тиме. Треба да подстичу једно друго на позитивно размишљање. А чим се стекну услови, да отпутују, јер се на годишњим одморима најбоље поправљају односи”, закључује сексолог.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана