Како организовати свакодневицу у доба короне: Машта и заборављене игре поново добили прилику

Ведрана Кулага, Милијана Латиновић
Како организовати свакодневицу у доба короне: Машта и заборављене игре поново добили прилику

Пандемија вируса корона “затворила” је становнике Републике Српске у њихове домове, што многима који су навикли на ужурбан темпо живота и силне обавезе од јутра до сутра, као и онима који су дане проводили напољу са друштвом, сада изгледа као да им се живот окренуо наопачке.

Живот у кућној изолацији је новост за многе, а управо је то кључна ствар које морају да се придржавају тих 14 дана како би сачували себе, породицу, пријатеље, кумове и остале познанике.

Стручњаци, с друге стране, истичу да живот између четири зида не мора да буде досадан. Сада је вријеме да се придржавамо савјета да бисмо се одбранили од ширења вируса, али и да се вратимо једни другима, присјетимо неких заборављених друштвених игара, књига, филмова...  

*Упутство грађанима у самоизолацији

➡ останите код куће, у просторији која се може редовно провјетравати

➡ не напуштајте кућу, не одлазите на посао, школу или друга окупљања

➡ не позивајте никога у кућу и не примајте посјете

➡ избјегавајте контакт с укућанима колико год је то могуће

➡ користите одвојен тоалет ако је могуће

➡ често перите руке сапуном и водом

➡ не дијелите исти пешкир са укућанима, користите одвојено посуђе, прибор за јело, постељину

➡ храну и потрепштине нека вам доставе блиске особе, али одржавајте удаљеност од њих приликом преузимања, ставите заштитну маску

➡ уколико добијете повишену температуру, кашаљ или кратак дах, телефоном позовите надлежни дом здравља

➡ свакодневно дезинфикујте просторије у којима боравите

➡ чланови који живе у истом домаћинству са особом у кућној изолацији треба да остану у другој соби или одржавају удаљеност од најмање једног метра

➡ добро провјетравати заједничке просторије

➡ просторе и предмете потенцијално контаминиране “ковидом 19” треба очистити и дезинфиковати прије поновне употребе

➡ чишћење топлом водом и детерџентима у домаћинству и употреба уобичајених дезинфекционих средстава требало би да буду довољни за опште чишћење из предострожности

➡ извршити хигијену руку након било које врсте контакта са особом у изолацији или њеним непосредним окружењем

*Одговоре на питања из надлежности Министарства здравља РС грађани могу добити на бројеве телефона 051/339-443 и 051/339-484

Савјети психолога

Психолози кажу да иако је анксиозност нормална људска реакција на страх, она може онемогућити нормалне и конструктивне реакције у кризи. Додају да особе које пате од анксиозности и сродних поремећаја тешко подносе ову ванредну ситуацију и препоручују да треба:

- Вјежбати како да толеришете несигурност, односно рјешење је да се постепено суочавате са несигурностима у свакодневном животу тако што ћете ублажити своје реакције и понашање.

- Ријешите парадокс тјескобе, односно прихватите тјескобу као саставни дио живота. Кад се појаве страхови у вези са вирусом корона, запишите те мисли или их подијелите с другима, без осуђивања. Одуприте се потреби да бјежите и умирујете страх опсесивним читањем вијести.

- Премостите егзистенцијални страх тако што ћете се фокусирати на смисао свог живота, без обзира на то да ли је ријеч о духовном циљу или односу с другима. Размишљајте о нечему што вам је важно и не одлажите оно што сте планирали да урадите. Преузмите одговорност за себе и свој живот.

- Не потцјењујте људску отпорност и размишљајте на начин да сте отпорнији него што мислите.

- Немојте прецјењивати опасност, јер вирус корона може бити опасан и свако ће предузети озбиљне мјере да се заштити од инфекције. Да бисте смањили тјескобу, препорука је да вијести пратите свега 30 минута на дан.

- Брините се о себи, што значи да је потребно да се добро наспавате, вјежбате редовно и проводите вријеме у природи. У свој живот имплементирајте вјежбе за опуштање и релаксацију, и фокусирајте се на позитивне мисли. Нека вам таква понашања постану приоритет, поготово што се не зна колико ће криза са вирусом потрајати.

Како можете смањити осјећај узнемирености, напетости и страха 

- Наставите да водите рачуна о свом здрављу. Једите уравнотежене оброке, избјегавајте алкохол и друге психоактивне супстанце.

- Вјежбајте сваки дан у кућним условима.

- Редовно спавајте.

- Средите старе фотографије и успомене, очистите пренатрпане ладице, прегледајте старе рачуне и одвојите оне који су за бацити, покушајте сликати ако имате талента.

- Вјежбајте опуштање.

- Ако се сами не можете носити са осјећајем узнемирености, напетости и страха, назовите свог породичног љекара и питајте за савјет.

Рад од куће 

С обзиром на ширење вируса корона, многи су принуђени да раде од куће, а да би у свом послу били што ефикаснији, стручњаци препоручују неколико “златних правила” за оне који дом морају да претворе у канцеларију:

- Потребно је да направите свој кутак за рад који ћете уредити по свом избору и употпунити неком украсном биљком или фотографијом драге особе.

- У просторији у којој радите не укључујте телевизор, јер би вам могао одвлачити пажњу.

- Рад од куће пружа могућност да радите у пиџами, али је важно у том случају имати на уму опцију да би вас послодавац могао позвати и саопштити вам да за неколико тренутака имате “скајп” позив или важан састанак путем видео-линка. У тој ситуацији требало би да сте прикладно обучени.

- Рад од куће подједнако је стресан као и у канцеларији и подразумијева тону и-мејлова и безброј телефонских позива. Важно је припремити ужину баш као када одлазите на посао

- Избјегавајте уз рад од куће и стандардне кућне послове јер би вам могли одузети вријеме и енергију потребну за обављање пословних задатака.

Јачање имунитета 

Здрав и снажан имунитет прва је линија одбране од било какве инфекције, па и вирусне, јер постоје намирнице које помажу у борби против вируса, а генерално је познато да лоша прехрана и претјерано конзумирање алкохола слабе имунолошки систем.

- Једите месо. Довољан унос протеина, као и воћа и поврћа. најједноставнији је начин за јачање имунитета. Особе које не једу месо, попут вегетаријанаца или оних који су на дијети која га искључује, имају слабији имунитет. Осим меса, унос протеина можете повећати јајима, сиром, млијеком и орашастим плодовима. Међутим, месо је додатно богато селеном и цинком, а ова два минерала неопходна су за функционисање имунолошког система.

- Нека ногама и носу увијек буде топло.

- Спавајте умјерено како бисте ојачали имунитет.

- Немојте се ослањати искључиво на витаминске таблете јер  неће смањити шансе инфекције. Много је важније здраво се хранити и у прехрану увести намирнице богате витаминима.

- Не држите дијету.

Безбједна вожња 

У ситуацији каква је актуелна пандемија вируса корона савјетује се да се људи што више физички дистанцирају једни од других. Због тога вожња више особа одједном у једном возилу такође представља проблем.

У Италији, која је најтеже погођена вирусом, стиже препорука тамошњег Министарства унутрашњих послова у којој се објашњава како би требало да се понаша током вожње за вријеме пандемије.

- Да би се спријечило ширење вируса, двије особе треба да буду удаљене метар једна од друге. Ако је више особа у аутомобилу, највећи проблем се односи на безбједну удаљеност међу њима, пише италијанска “Газета”.

- У вожњи аутомобилом нема ограничења ако су заједно чланови породице који живе у истом домаћинству. Међутим, уколико се возите са другим људима, обавезно треба поштовати растојање од метра између путника.

- Ако не возите велики теренац, дугачки караван или пространи комби, осим возача, у кабини “обичног” аутомобила безбједно може да се вози само једна особа и то дијагонално од њега, односно на супротној (десној) страни задњег сједишта. Ова препорука је посебно важна за људе који се возе таксијем.

- Сви који практикују вожњу двоточкашима треба да се возе сами, уз евентуални изузетак ако је сапутник партнер или блиски члан породице који станује у заједничком домаћинству.

Друштвене игре

- Вријеме у кућној изолацији многе ће подсјетити да тамо негдје имају шпил или два карата, таблу на којој пише “Човјече не љути се” и многе друге игре. То могу бити чак и оне обичне попут боце истине, али и оне компликованији као што су “монопол”, “ризико”...

- Дио времена посветите и учењу, као и понављању школског градива, а увијек можете вашом маштом омогућити стварање правих умјетничких дјела.

- Пластелин, водене боје, темпере и сличан прибор, љепило и мало шљокица могу довести да предивних цртежа. Или се ипак можете, као породица, договорити да урадите заједнички умјетнички пројекат као што су слике или скулптуре на којима ћете сви радити и послије их с поносом држати на истакнутом мјесту у вашем дому.

Разговор са дјецом 

Реакција дјеце на појаву вируса корона је у највећој мјери условљена реакцијом родитеља и одраслих особа које бораве у њиховој близини. Мирни и сталожени родитељи су најбоља подршка дјеци, али сва дјеца не реагују на стрес исто.

- Разговарате довољно дуго с дјететом и с њим подијелите чињенице о овој болести које дијете може разумјети.

- Увјерите дијете да је на сигурном и да сте предузели све да га заштитите, као и друге чланове ваше породице.

- Дјеца се плаше оног што не разумију. Настојте задржати рутину у свом и дјететовом животу. Заједнички направите план активности којима ће се дијете бавити у вријеме када је требало да буде у школи или на спортским активностима.

Кућни љубимци

Кућни љубимци, за сада, не оболијевају од вируса корона, али они, међутим, треба да буду укључени као равноправни чланови породице у планове у ванредним ситуацијама. Домаће животиње, као и пси и мачке - најчешћи кућни љубимци, за сада су безбједни. Не постоје подаци да има обољелих, нити позитивних на нови вирус.

- Када је један члан домаћинства у режиму кућне изолације због сумње на вирус или је позитиван, савјет је да не контактира са љубимцем, посебно ако је кућни љубимац у контакту са здравим члановима породице.

- Уколико сте у изолацији сами са псом или мачком, требало би да љубимца што више изолујете од вас. У случају да сте позитивни, препоручује се ношење маске у контакту са псом.

- Ако сте на неко вријеме изоловани, а нисте болесни, пас може постати нервозан ако му није обезбијеђен уобичајен ниво активности. Забавите пса тако што ћете му давати задатке у ограниченом простору, учити га нове команде, сакривати предмете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана