Како наука објашњава зашто људи варају

ГС
Foto: Агенције

Разлози прељуба у везама могу бити разнолики, а према Британском журналу психологије већи број партнера и импулсиван карактер су карактеристике које повећавају вјероватноћу преваре, поред невезаности за партнера и незадовољства у вези, преноси портал Кликс.

Иако је свака веза јединствена, истраживачи с Универзитета Queensland проучавали су зашто су људи невјерни и открили да постоје одређени фактори који указују на већу вјероватноћу преваре.

Према резултатима истраживања, вјероватноћа прељубе повећава се код људи који су имали већи број партнера или имају импулсиван карактер.

Подаци објављени у British Journal of Psychology сугеришу да импулсивни људи могу варати једноставно зато што не застају да размотре ситуацију, већ дјелују на основу својих непосредних мисли и емоција.

Осим тога, они који су у прошлости имали више сексуалних партнера склони су невјерству и траже друге партнере јер су развили одређене "вјештине" у том подручју, сматрају истраживачи.

Није изненађујуће да су главни разлози варања осјећаји невезаности за партнера и ниско задовољство у вези, а истраживачи су такође открили да дужина трајања везе и количина преданости партнеру имају минималан утицај на вјерност.

Како би разумјели факторе који наводе појединце на варање, истраживачи су анкетирали 123 хетеросексуалне особе од 17 до 25 година које су биле у везама.

Осим питања која произлазе из задовољства и компатибилности, истраживање је такође открило да је већа вјероватноћа да ће мушкарци имати секс ако варају, док су мушкарци и жене подједнако склони варању које укључује само љубљење.

На срећу, ако сте преварени, то би могло бити од користи - јер је претходно истраживање о учинцима раскида открило да жене које су преварене на крају "расту и сазријевају" из тог искуства и у будућности бирају боље партнере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана