Како најбоље третирати убод комарца да бисте ублажили сврбеж

ГС
Како најбоље третирати убод комарца да бисте ублажили сврбеж

Током топлијих мјесеци суочавамо се с угризима разних инсеката, што може бити прилично досадно.

 Дерматолози су објаснили шта можете при томе користити да ублажите црвенило, сврбеж и неугодан осјећај, а шта бисте требали избјегавати.

"Када инсект угризе нашу кожу, убризгава малу количину слине и то покреће имунолошки одговор.

Хистамин, хемикалија која узрокује упалу и сврбеж, ослобађа се као сигнал тијелу да пошаље бијеле крвне станице да се боре против узрочника", објаснила је дерматологиња Ребекаа Маркус.

"Сврбеж може трајати од неколико минута до неколико дана, зависно од тога  колико снажну реакцију ваше тијело има на угриз", рекла је Ребека.Дерматологиња Маркус препоручује кориштење топикалне кортикостероиде у облику креме, и то што је прије могуће.

Такође, вам може помоћи и лед."Лед помаже код убода па се привремено осјећате боље због сужавања крвних жила и смањења упале", објаснила је.Граф је предложила кориштење одређених домаћих приправака и лијекова, укључујући алое веру.

"Има протуупална својства која могу помоћи код сврбежа", рекла је Граф и додала да од користи могу бити и купке од соде бикарбоне.

Шта избјегавати?

Дерматологиња Лорета Киралдо, упозорила је на примјену топлине на то подручје убода. Истиче да би то могло само појачати црвенило, отицање и сврбеж."Такође, немојте наносити полиспорин или друге антибиотске масти. То може узроковати алергијске реакције и заправо могу погоршати убод", рекла је.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана