Како љубимац може да утиче на функционисање вашег мозга

ГС
Foto: Илустрација

Интеракције људи и животиња могу да повећају емоционалну и когнитивну активност мозга код човека, наводи се у новој студији која је објављена у часопису "Plos one".

Истраживачи су посебну пажњу посветили утицају дружења са животињама на функције фронталног кортекса. 

„Одлучили смо да истражимо фронтални кортекс јер је то подручје мозга укључено у неколико извршних функција, као што су пажња, радна меморија и рјешавање проблема. Али он је такође укључен у друштвене и емоционалне процесе, он је дио мозга који надгледа процесе наших мисли и осјећања", рекла је водећи аутор студије Рахела Марти, студенткиња докторских студија на одсјеку клиничке психологије и интервенција уз помоћ животиња на Универзитету у Базелу у Швајцарској. 

Ово откриће је важно јер пружа додатне доказе да интеракције у терапији која подразумијева контакт људи и животиња могу повећати когнитивну и емоционалну активност у мозгу, додала је Марти. 

„Ако пацијенти са проблемима у мотивацији, пажњи и социоемоционалном функционисању показују већу емоционалну укљученост у активностима повезане са псом, онда би такве активности могле повећати шансе за учење и постизање терапеутских циљева", рекла је она.

Ова најновија студија је додатак резултатима већ постојећим истраживањима која су потврдила предности терапије уз помоћ животиња у рехабилитацији код различитих стања нервног система, као што су мождани удари, поремећаји, напади, трауме мозга па и инфекције, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана