Како газирана пића слабе имунитет, 'хране' лоше бактерије

ГС
Како газирана пића слабе имунитет, 'хране' лоше бактерије

Није новост да газирани сокови нису здрави.

Осим што се најчешће поминју кад је у питанју вишак килограма и здравлје срца, не треба занемарити ни нјихов утицај на имунолошки систем.

Имајући у виду да се газирани сокови примарно састоје од шећера, а шећер слаби имунитет, логично је претпоставити да сокови могу и те како да ослабе тијело које се бори против неке болести.

Постоји неколико разлога зашто би, бар током болести, било разумно да избјегавате превише сокова.

Хране лоше бактерије

Само три децилитра газираног сока садржи око 39 грама додатног шећера што нажалост може да буде сјајна подлога за развој болести ако се конзумира редовно, пише Ит Дис.

Шећер храни пут на ком се развијају бактерије и вируси који се затим шире телом. Генерално, шећер потискује имунолошки одговор. Сокове због тога не треба сасвим избацити, али би унос требало ограничити бар на једно овакво пиће недјелјно.

Могу да повећају ризик од инфекције

Иако ово важи за све, у већем ризику су особе које болују од дијабетеса типа 2. Шећер у соковима утиче на леукоците који имају врло важну улогу у имунитету, одговорни су за борбу против инфекције.

Особе с дијабетесом типа 2 посебно су подложне здравственим компликацијама, а нарочито у вријеме вируса корона, па је свакако корисно избацити сокове.

Повећавају ризик од дијабетеса типа 2

Свакодневно конзумиранје сокова повећава ризик од дијабетеса типа 2. Редовно конзумиранје заслађених пића сманјује осјетлјивост на инсулин, а то је један од највећих фактора за развој овог типа дијабетеса.

Могу да подстакну упале

Популарна газирана пића препуна шећера могу да подстакну упалне процесе у тијелу који ослабљују имунитет, али и повећавају ризик од развоја хроничних болести у каснијој доби.

Повећавају ризик од гојазности

Ово се посебно односи на особе које имају проблем с килограмима и склони су дебљању. Сокови доносе “празне калорије” које немају никакву храњиву вриједност. Они заправо, могу само да шкоде организму.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана