Како да се са одмора не вратимо уморни

ГС
Foto: Илустрација

Крај годишњег одмора, неријешени послови или породични односи, велике врућине, промјенљиво вријеме – све то утиче на наше расположење. Шта може да га поправи савејтују др Александра Дутина, психијатар и др Верослава Станковић, специјалиста исхране.

Фактори који утичу на наше расположење углавном зависе од неких наших индивидуалних околности, али генерално гледано, с обзиром на то да је у претходном периоду био велики талас врућина, као и промјена времена која је услиједила, све то је утицало на расположење цијеле популације, наводи др Александра Дутина, психијатар Клинике „Др Лаза Лазаревић“ за РТС.

„Приближава се крај лета, враћамо се неким свакодневним стварима, послу, деца крећу у школу, и све то на неки начин асоцира на неке завршетке и повратак у свакодневицу. Наравно, ту је и вест да је у току седми талас пандемије, што све доприноси да се не осећамо добро“, додаје др Александра Дутина.

Расположење може да нам поквари и храна, посебно тешка храна која за ово доба године и није препоручљива – пржено, поховано месо, зрели сиреви – напомиње специјалиста исхране, др Верослава Станковић.

„У ово доба године најбоље је користити што више поврћа и воћа што ће нам сигурно поправити расположење јер садрже све нутријенте који и те како утичу на хормоне који утичу на боље расположење“, додаје др Станковић.

 

Како да се са одмора не вратимо уморни
 

Да ли ћемо се са одмора вратити одморни или не зависи прије свега од тога колико дуго нам је тај одмор трајао, да ли смо успјели да се одморимо онолико колико нам је било потребно, да ли су се дешавале неке непланиране околности током одмора, али зависи и од тога гдје се враћамо. Да ли је то посао који волимо и којим смо задовољни, на који желимо да се вратимо што прије, или смо незадовољни, имамо проблеме и очекујемо да ће нам када се вратимо бити тешко.

„Зато је важно да пре повратка направимо неку припрему дан, два пре повратка на посао. Да проведемо време у кући, да се одмарамо, да покушамо да будемо смирени. А када се вратимо на посао, важно је да се претерано не натрпамо обавезама, већ да постепено преузимамо посао. Просто, да не очекујемо од себе да ћемо одмах да радимо све одједном и опет себе доведемо у неко прегоревање и замор“, саветује Дутина.

Како бисмо повећали ниво серотонина и допамина, хормона среће, првог радног дана за доручак можемо појести једно кувано јаје, јер протеини подстичу синтезу ових хормона. Или направити намаз од авокада који је богат омега три масним киселинама. Затим нешто од млијечних производа, блажих, као на примјер кисело млијеко, које ће такође довести до повећања хормона среће, савјетује др Станковић.

„Могу и овсене пахуљице као извор сложених угљених хидрата који ће полако да се ослобађају у току дана, да нам одржавају енергију. Комбинација протеина и незасићених масти може да нам одржи добро расположење и да нам дају почетну енергију и елан за први радни дан", напомиње докторка.

Високе температуре не пријају никоме. Код свих се јавља раздражљивост, нервоза, проблеми са спавањем, концентрацијом, јавља се хронични умор. Код пацијената који имају хроничну психијатријску терапију такође се јављају промјене расположење током врелих љетњих дана.

Храна која ће нам помоћи да пребродимо врућине је лагана салата, краставац, парадајз, паприка, мање количине бостана и диња, савјетује специјалиста исхране, др Верослава Станковић.

 

Апликација „Увек уз тебе“

Клиника „Лаза Лазаревић“ је лансирала јединствену мобилну апликацију под називом „Увек уз тебе“ која чини доступном потребну психолошку помоћ и подршку у сваком тренутку и на сваком мјесту.

У овај апликацији могу да се сазнају разне занимљивости везане за ментално здравље, као и начини и савјети како да га унаприједимо.

Једна од важнијих функција апликације је и брзи тест за самопроцјену депресивности који може да се ријеши и обрати стручњацима за савјет.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана