Избјегните постпандемијско трошење: Како штедити и након коронавируса?

Агенције
Избјегните постпандемијско трошење: Како штедити и након коронавируса?

Пандемија коронавируса финансијски је оштетила бројне породице, али је и неке особе научила да буду штедљиве.

Људи широм свијета мање су се кретали, те самим тим мање и трошили новац што им је осигурало одређене уштеђевине.

Финансијска савјетница Лејси Лангфорд истакла је да је дошло право вријеме да научимо да управљамо финансијама, како сада тако и када прича о пандемији буде иза нас.

Нека штедња постане саставним дио вашег живота

Уколико сте живот у току пандемије организовали на начин да сте прескакали скупе ручкове и вечере у ресторанима, а куповину и путовања свели на минимум, зашто и послије не бисте наставили да живите на исти начин? “Ако сте и с наведеним резовима задовољни и срећни у животу, усвојите тај стил живота и послије пандемије”, истиче Лангфорд.

Анализирајте трошкове и покушајте да направите селекцију на неопходне и мање битне трошкове. На једну страну папира напишите колико новца трошите на станарину или хипотеку и на комуналије, а на другу оно што вам није егзистенцијални трошак. Упоредите трошкове, провјерите колико сте уштедјели за ових неколико мјесеци избјегавајући трошење на мање битне ствари и сами закључите да ли вам се допада уштеђена свота.

Осмислите план штедње

Циљано штедите новац и градите добре штедне навике. Ако не постоји сврха штедње, онда ћете новац лакше и трошити. Када имате циљ, прије трошења новца размислићете неколико пута.

Избјегавајте фразе “Ја то заслужујем”

Након што сте мјесецима штедили на свему, па тако и на ситним задовољствима, немојте упасти у замку реченице “Ја то заслужујем”. С отварањем донедавно затворених шопинг центара, али и у жељи да сами себе орасположе, многи поклекну већем трошку од оног којег би себи смијели да дозволе.

Да бисте избјегли постпандемијско трошење Лангфорд сугерише да тачно дефинишете износ буџета за трошење, а који ће подразумијевати трошење новца на одјећу, обућу, ресторане и друге активности. Не прелазите преко записане суме, преноси klix.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана